vrijdag 31 oktober 2014

Autumn bowl with spaghetti squash and easy romesco- herfstkom met spaghetti pompoen en gemakkelijke romesco (GF-DF-SF-V)


From the community garden I got 2 delicious spaghetti squashes. I never ate them before, I even just heard of them last year. Johan, the main gardener, knows everything about pumpkins and squashes and grew about 12 varieties this year.

It looks so easy to prepare them: cut them in half, scoop the seeds and strings out with a spoon, rub with a little olive oil and bake them, cut-side down in a hot oven for half an hour. Then scrape threads with a fork: there you have your veg spaghetti!

Ok, mine were a little over-done the first time and it was more a mash then nice stings of spaghetti, the taste was great, creamy. The second time they looked more like spaghetti, but still not like in many how-to pictures. Well, I have to wait till next year for new experiments, now I want to share with you my recipe. Read it first, it needs some preparation! When you don't have spaghetti squash you can make this bowl with brown rice or cooked millet.

You’ll need for 2 people:
1 spaghetti squash
100 g lentils, washed
1 small onion, 1 clove pricked inside
2 sprigs of thyme
1 gush of red wine
Steamed or oven-roasted vegetables, like florets of broccoli, cauliflower, carrots, celeriac
1 avocado
A nice scoop of romesco sauce*, vinaigrette.
Some toasted pumpkin seeds on top

First prepare your spaghetti squash: cut in half lengthwise.
Scoop out seeds and strings. Rub with olive oil, sprinkle with some salt and pepper. Bake in a 200 °C oven for about 30 minutes, cut side down.
Prepare the lentils:
Wash your lentils, I used black ones, but you can use any type except the red ones, they will fall apart. Add enough water so they swim in it, add the onion with the clove pricked in it, the thyme sprigs and a good gush of red wine. Bring to a soft boil and let them simmer for about 20 minutes. Taste and add a little sea salt the last 5 minutes. Let them sit in the warm water till serving.
Prepare your vegetables:
Steam vegetables or roast them alongside the squash.
Make a romesco sauce:
1-2 black roasted red bell peppers, or from a pot, cleaned
1 tbsp whole almonds
½ tsp Jerez vinegar
Pepper and salt
Olive oil

Put everything in a small food processor and blitz into a creamy, bright red-orange sauce, taste and add some more olive oil or vinegar to your taste. Set aside for serving.


Putting together the dish:
When the spaghetti squash is done, take out of the oven, turn around and let it cool some minutes before scraping threads with a fork, don’t take them out, leave them inside the squash bowl. Drain the lentils and scoop over the spaghetti, add vegetables, ½ avocado in slices, dress with the beautiful romesco and some toasted pumpkin seeds.

We really enjoyed this colourful and healthy dish!


                           



Voor 2 personen heb je nodig:
1 spaghetti pompoen
100g linzen, gewassen
1 kleine ui, met een kruidnagel erin geprikt
2 takjes tijm
1 flinke scheut rode wijn
Gestoomde of in de oven geroosterde groente, zoals bloemkool- of broccoliroosjes, wortel en selderijknol
1 avocado
Flinke schep romesco saus of vinaigrette
Wat geroosterde pompoenpitten

Eerst de spaghetti pompoen:
Snijd in de lengte doormidden. Schep zaden en draden uit het midden. Wrijf in met olijfolie, besprenkel met wat zout en peper. Bak in een 200°C warme oven ongeveer 30 minuten, snijkant naar beneden.
De linzen:
Was de linzen, ik gebruik zwarte, en zet ze op in ruim water. Gebruik geen rode linzen, deze vallen uit elkaar. Voeg de ui toe met de kruidnagel erin, de tijm en de scheut rode wijn. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen, ongeveer 20 minuten, totdat ze gaar zijn. Proef na 15 minuten en als ze bijna zacht zijn voeg je wat zout toe en laat nog 5 minuten sudderen. Laat ze in het warme water staan tot gebruik.
De groentes:
Stoom de  groente of rooster ze naast de pompoen.
Maak de romesco saus:
1-2 zwart geblakerde rode paprika’s, of uit een pot
1 el hele amandelen
½ tl sherry azijn
Peper en zout
Olijfolie

Doe alles in een kleine foodprocessor en meng alles tot een mooie gladde saus, proef steeds even of er nog iets bij moet. Zet apart.

Het gerecht samenstellen:
Als de spaghetti pompoen klaar is, neem uit de oven, draai om en laat enkele minuten afkoelen zodat je je handen niet brandt.
Trek met een vork het vruchtvlees los in draden en laat ze in de “pompoenkom”.
Laat de linzen even uitlekken en schep ze in de kom. Voeg groentes toe, ½ avocado per persoon en dresseer met de prachtig rode romesco en wat geroosterd pompoenzaad.


Wij hebben echt genoten van dit kleurrijke en gezonde gerecht!

1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

MMMMM,...Linda! Mijn man & ik stonden op de wachtlijst voor een volkstuintje & we hebben er één! Een goede ook!

Ik snap het helemaal! Eigen groenten kweken in volle grond is de max!
Wat een lekker uitziend recept ook! Yummm!
Mijn eten voor vanavond! xx