Stewing
your potatoes in this Spanish way is a very tasty way to eat this very
versatile and I think underestimated vegetable. Potatoes are a rich source of
fibers, vitamine B and C, potassium and phosphorus. It is low in calories and protein,
there is no phytic acid, no gluten and cholesterol in them and they are easily
digested by most people.
It’s the
slow-cooking that brings out the full flavour of the ingredients. Next day it
will even be better!
In this
dish I used my last peppers from the garden, they were still green and give
this a special, bitter flavour. You can use red pepper too, this will give a
more sweet taste. Or both!
You’ll need:
3 tbsp
olive oil
1 onion,
chopped
1 ½ green
pepper
1 very ripe
tomato, or use one from a can
750 g
potatoes, peeled and cut lengthwise in 8
1 clove of
garlic, chopped roughly
1 nora
pepper (optional), deseeded
1-2
branches of parsley, chopped up whole
Pinch of
saffron threads
½ tsp sea salt
Heat the
olive oil in a heavy casserole and fry the onion with a pinch of salt slowly
for about 5 minutes.
In the
meantime clean the pepper and cut in big chunks and the tomato in 8. Wash and
peel the potatoes and cut lengthwise in 8 pieces.
In a mortar
pound garlic, parsley, saffron, salt and the optional torn-up nora pepper
roughly and add 2 tablepoons of warm water. Mix and set aside.
When the
onions have a nice golden colour add peppers and tomato and stir well and let
this mixture fry for another 8 minutes.
Add potatoes
and the garlic mixture, stir well for 1 minute and then so much (boiling) water
that the potatoes are just under. Bring to the boil and let the potatoes simmer
on low heat till they are cooked, this will take about 20 minutes. The liquid
will reduce a little.
Taste and
add salt and pepper to your own needs.
Je hebt nodig:
3 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 ½ groene paprika
1 zeer rijpe tomaat (ook uit de tuin!)of 1 uit blik
750 g aardappels, geschild en in de lengte in 8
1 teen knoflook, grofgehakt
1 nora peper (optie), zaad eruit
1-2 takjes peterselie, gehakt
Plukje saffraandraadjes
½ tl zeezout
Verwarm de olijfolie in een zware braadpan en fruit de ui
met een snufje zout ongeveer 5 minuten zachtjes.
Ondertussen maak je de paprika schoon en snijd hem in grove
stukken en de tomaat in 8. Schil de aardappels en snijd ze in de lengte in 8
stukken.
In een vijzel wrijf je de knoflook, peterselie, saffraan,
zout en de optionele nora tot een grove pasta en voeg 2 eetlepels warm water
toe, meng en zet even apart.
Als de uien een gouden kleur hebben voeg je de groene
paprika en tomaat toe, roer goed door elkaar en laat nog 8 minuten fruiten.
Voeg dan de aardappels en de knoflookpasta toe, roer 1
minuut goed door elkaar en voeg dan zoveel (kokend) water toe tot de aardappels
net onderstaan. Breng aan de kook en laat ze op laag vuur zachtjes een minuut
of 20 gaar worden en een beetje inkoken.
Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.
1 opmerking:
MMMMMM,..Een lekker bijgerecht, Linda! :)
Een reactie posten