maandag 23 november 2015

Lactosevrije en glutenvrije kruidnoten en speculaasstaaf(GF-DF)


Op verzoek maakte ik glutenvrije en lactosevrije kruidnoten.

Terwijl ik het deeg aan het samenstellen was bedacht ik dat ik tegelijkertijd ook gevulde speculaas zou kunnen maken. Aangezien speculaasdeeg maken een 2-daags project is, omdat de smaak van het deeg moet rijpen, kon ik net zo goed even amandelspijs maken, waarvan de smaak ook verbetert door rust en tijd.

Ik verdeelde de droge ingrediënten in twee en voegde aan 1 deel psylliumvezels toe voor de gevulde speculaas. De kruidnoten wil ik enigszins hard en knapperig, de speculaas wat zachter en meer samenhangend.

Sinds ik met psylliumvezels bak, begrijp ik steeds beter hoe deze vezels te gebruiken en hoe ze werken in verschillende baksels.
Het belangrijkste is toch wel dat het het deeg bij elkaar houdt, een soort lijm dus. Het zorgt er ook voor dat een deeg geen harde brokkelige korst wordt. Vroeger gebruikte ik hiervoor xanthangom, maar dit veroorzaakte bij mij buikklachten en het is een zodanig overbewerkt produkt, wat ik liever niet meer gebruik.

Psylliumvezels dus, wat ook zorgt voor een soepele ontlasting, heel belangrijk!

De kruidnoten zijn goedgekeurd door lief en zoon; de gevulde speculaas vertoont nog wel wat barsten maar de smaak en textuur zijn erg goed.Voor het deeg heb je nodig:
100 g boekweitmeel
15 g tapiocameel
35 g bruine rijstmeel
flinke snuf zout
1 flinke el speculaaskruiden
65 g witte basterdsuiker
1 tl bakpoeder

Meng deze droge ingrediënten goed door elkaar en verdeel over 2 kommen.

Bij kom 1, de kruidnotenmix, voeg je vervolgens toe:
40 g plantenmargarine of boter als je geen problemen hebt met lactose

Bij kom 2, de speculaasstaafmix, voeg je toe:
1 el psylliumvezels, roer goed door en daarna:
40 g plantenmargarine

Snijd de margarine met 2 messen in kleine stukjes en kneed snel met koele hand de beide degen tot een samenhangend geheel. Verpak ze in huishoudfolie en laat 1 nacht in de koelkast rijpen. Plak er eventueel een sticker op om de 2 uit elkaar te houden.

Ondertussen kun je je eigen amandelspijs maken:
Maal 120 g geblancheerde amandelen samen met 60 g rietsuiker en de rasp van 1 biologische citroen tot een soort deeg, eventueel voeg je 1-2 el water toe. Schep in een bakje en laat ook minimaal 1 nacht rijpen. Je kunt de amandelspijs weken bewaren. Of klik op de link voor een suikervrije variant!

Vóór gebruik roer je er een half losgeklopt ei door, waardoor de spijs smeuïg wordt. Je kunt het ook weglaten.

Bakdag
De volgende dag haal je de beide degen en het amandelspijs uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.

de kruidnoten(ongeveer 35 stuks):
Verwarm de oven voor op 175°C.
Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.


Op je werkblad verdeel je het deeg in 2 en rol je ze uit tot een lange sliert van ongeveer 1 cm dik. Snijd stukjes en rol er vervolgens balletjes van die je op de bakplaat legt.


Bak de kruidnoten 12 minuten; ze lopen iets uit. Let erop dat ze niet verbranden; iedere oven is anders!
Laat even afkoelen.

de amandelstaaf ( 6 stukken):
Ondertussen maak je de amandelstaaf door het 2e deeg (mét de psylliumvezels) uit te rollen op een vel bakpapier waar wat rijstmeel op is gestrooid, tot een plak van 10 – 18 cm, ongeveer 3-4 mm dik.
Verdeel zoveel amandelspijs in de lengte over het deeg als je wilt en vouw de rest van het deeg erover heen. Druk zachtjes aan en bestrijk met het overgebleven ei. Druk er hele amandelen in.


Bak in dezelfde oven 20 – 25 minuten tot mooi goudbruin en geurig.
Laat afkoelen op een rekje. Bewaar in een trommel.Je kunt de 2 natuurlijk ook samen bakken; haal dan wel de kruidnoten eerder uit de oven;-)

3 opmerkingen:

Sophies Foodie Files zei

Twee geweldige lekkere recepten, beste Linda! Ik ga ze allebei eens uitproberen. ik was net op zoek naar ze op het internet!

MMMMMMM! Ze zien er beide fantastisch lekker uit! x

boeddhamum zei

dank je Sophie; pas maar op, ze zijn verslavend lekker <3

Sophies Foodie Files zei

Ik weet het. ik heb ze gemaakt! ;) Super lekker ook! xxx

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...