Op verzoek maakte ik glutenvrije en lactosevrije kruidnoten.
Terwijl ik het deeg aan het samenstellen was bedacht ik dat
ik tegelijkertijd ook gevulde speculaas zou kunnen maken. Aangezien speculaasdeeg
maken een 2-daags project is, omdat de smaak van het deeg moet rijpen, kon ik
net zo goed even amandelspijs maken, waarvan de smaak ook verbetert door rust
en tijd.
Ik verdeelde de droge ingrediënten in twee en voegde aan 1 deel
psylliumvezels toe voor de gevulde speculaas. De kruidnoten wil ik enigszins
hard en knapperig, de speculaas wat zachter en meer samenhangend.
Sinds ik met psylliumvezels bak, begrijp ik steeds beter hoe
deze vezels te gebruiken en hoe ze werken in verschillende baksels.
Het belangrijkste is toch wel dat het het deeg bij elkaar
houdt, een soort lijm dus. Het zorgt er ook voor dat een deeg geen harde brokkelige
korst wordt. Vroeger gebruikte ik hiervoor xanthangom, maar dit veroorzaakte bij
mij buikklachten en het is een zodanig overbewerkt produkt, wat ik liever niet meer
gebruik.
Psylliumvezels dus, wat ook zorgt voor een soepele
ontlasting, heel belangrijk!
De kruidnoten zijn goedgekeurd door lief en zoon; de gevulde
speculaas vertoont nog wel wat barsten maar de smaak en textuur zijn erg goed.
Voor het deeg heb je nodig:
100 g boekweitmeel
15 g tapiocameel
35 g bruine rijstmeel
flinke snuf zout
1 flinke el speculaaskruiden
65 g witte basterdsuiker
1 tl bakpoeder
Meng deze droge ingrediënten goed door elkaar en verdeel
over 2 kommen.
Bij kom 1, de kruidnotenmix, voeg je vervolgens toe:
40 g plantenmargarine of boter als je geen problemen hebt met lactose
Bij kom 2, de speculaasstaafmix, voeg je toe:
1 el psylliumvezels, roer goed door en daarna:
40 g plantenmargarine
Snijd de margarine met 2 messen in kleine stukjes en kneed
snel met koele hand de beide degen tot een samenhangend geheel. Verpak ze in
huishoudfolie en laat 1 nacht in de koelkast rijpen. Plak er eventueel een
sticker op om de 2 uit elkaar te houden.
Ondertussen kun je je eigen
amandelspijs maken:
Maal 120 g geblancheerde amandelen samen met 60 g rietsuiker
en de rasp van 1 biologische citroen tot een soort deeg, eventueel voeg je 1-2 el water
toe. Schep in een bakje en laat ook minimaal 1 nacht rijpen. Je kunt de
amandelspijs weken bewaren. Of klik op de link voor een suikervrije variant!
Vóór gebruik roer je er een half losgeklopt ei door,
waardoor de spijs smeuïg wordt. Je kunt het ook weglaten.
Bakdag
De volgende dag haal je de beide degen en het amandelspijs uit de
koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
de kruidnoten(ongeveer 35 stuks):
Verwarm de oven voor op 175°C.
Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
Op je werkblad verdeel je het deeg in 2 en rol je ze uit tot
een lange sliert van ongeveer 1 cm dik. Snijd stukjes en rol er vervolgens balletjes van die je op de bakplaat legt.
Bak de kruidnoten 12 minuten; ze lopen iets uit. Let erop
dat ze niet verbranden; iedere oven is anders!
Laat even afkoelen.
de amandelstaaf ( 6 stukken):
Ondertussen maak je de amandelstaaf door het 2e
deeg (mét de psylliumvezels) uit te rollen op een vel bakpapier waar wat rijstmeel op is gestrooid, tot
een plak van 10 – 18 cm, ongeveer 3-4 mm dik.
Verdeel zoveel amandelspijs in de lengte over het deeg als je wilt en
vouw de rest van het deeg erover heen. Druk zachtjes aan en bestrijk met het overgebleven
ei. Druk er hele amandelen in.
Bak in dezelfde oven 20 – 25 minuten tot mooi goudbruin en
geurig.
Laat afkoelen op een rekje. Bewaar in een trommel.
Je kunt de 2 natuurlijk ook samen bakken; haal dan wel de
kruidnoten eerder uit de oven;-)
3 opmerkingen:
Twee geweldige lekkere recepten, beste Linda! Ik ga ze allebei eens uitproberen. ik was net op zoek naar ze op het internet!
MMMMMMM! Ze zien er beide fantastisch lekker uit! x
dank je Sophie; pas maar op, ze zijn verslavend lekker <3
Ik weet het. ik heb ze gemaakt! ;) Super lekker ook! xxx
Een reactie posten