woensdag 23 november 2016

Pompoenhummus – pumpkin hummus (GF-DF-SF-V)




Een simpel hartig gerechtje, hummus, lekker op brood of cracker of op een stuk pitabrood. Ik neem vaak een flinke bak mee naar een feestje en vooral de garneringen op het laatst maken van een gewone hummus partyfood.

Deze pompoenhummus maakte ik voor mijn vriendin Mariëlla. Bij haar thuis, heel intiem, was een luisterconcert van Iet, singer, songwriter en multi-instrumentalist. Heel bijzonder was het, een prachtige stem, een bijzondere vrouw. Luister hier naar de officiële clip van haar nieuwe nummer Clarity.

voor de hummus heb je hebt nodig:
200 g geroosterde pompoen (bewaar de rest voor een soepje of vries in)
250 g gare kikkererwten
1 geroosterde knoflookteen (in de schil samen met de pompoen roosteren)
½ el citroensap
2 el tahin
zout en peper

als garnering voeg je in de genoemde volgorde toe:
2 el achtergehouden kikkererwten
1 el geroosterd komijnzaad
1-2 tl sumak
verse koriander gehakt
1 el tahin
2 el hete olijfolie (verhit in een diepe lepel boven het vuur/gas en dan over de hummus gegoten als laatste)

In een keukenmachine meng je alle ingrediënten voor de hummus. Pel wel eerst de knoflookteen! Hoe langer je de hummus laat draaien hoe zachter. Proef steeds even of er nog iets bij moet van zuur of zout.

Schep op een platte schaal of een mooie schaal en bestrooi met de garneringen.
Granaatappelpitjes lijkt me ook erg lekker erover!

Eet de hummus bijvoorbeeld met deze pita broodjes en wat rauwe of gestoomde groente, zoals rode paprika, wortel, komkommer.
  


you’ll need:
200 g roasted pumpkin (keep the rest for a soup or freeze)
250 g cooked chickpeas
1 roasted garlic clove (unpeeled, roast together with the pumpkin)
½ tbsp lemon juice
2 tbsp tahini
salt and pepper

garnish with the following ingredients in the given order:
2 tbsp kept aside chickpeas
1 tbsp toasted cumin seeds
1-2 tsp sumac
fresh coriander, chopped
1 tbsp tahini
2 tbsp hot olive oil (just heat in a big spoon over the gas and pour over the hummus)

Mix the ingredients for the hummus in a small food processor, taste now and then, and add what is needed: sour, salty. Don’t forget to peel the garlic clove first!
The longer you let the food processor mix the smoother the hummus.

Spoon on a flat plate or in a bowl and add the garnishes. 
I think grenade pits will be a nice add-on too!
Just try out what you like or let the hummus simple.


Eat with these nice pita breads and some fresh or steamed vegetables, like slices of red bell pepper, cucumber or carrot.

1 opmerking:

miss marple zei

een heerlijke houmous Linda! Je bent niet alleen een welkome gast omdat je inspirende recepten laat proeven, maar omdat je mij en mijn vrienden altijd weet te inspireren met jouw creatieve manier van koken, denken..kortom, fijn dat je jouw zijn met ons deelt :-)