dinsdag 14 augustus 2018

Produktenreview Glutenvrije Markt


Vorige maand werd ik door Marieke de Groot van de Glutenvrije Markt gevraagd of ik een aantal producten van hen wilde uitproberen en er een stukje over schrijven op mijn blog. Marieke heeft vorig jaar na het uitkomen van mijn kookboek een stukje geschreven over mij, mijn boek en blog.
Na enige aarzeling besloot ik dat het wel leuk zou kunnen zijn om te doen. Vervolgens kreeg een enorm pakket binnen met kant/en/klare produkten:


Met daarin:
Produkten van Proceli

Crackers van Nairn’s

Repen en trail mix van Enjoy Life

En een aantal bijzondere glutenvrije bieren van First Chop Brewing Company.

Nu, een maand later, heb ik de meeste producten uitgeprobeerd, geproefd en er een mening over gevormd. En, zoals te verwachten, met een veelheid aan verschillende producten, zijn er producten bij die ik zeker nog eens zou kopen, een aantal zeker niet. Over smaak valt absoluut te twisten, dus ga ik me vooral richten op wat ik er van vind en waarom.


Proceli is een Spaans bedrijf, gevestigd in Barcelona, dat zich al ruim 20 jaar bezighoudt met het ontwikkelen van glutenvrije artikelen voor het hele gezin. Ook al richten ze zich op de Europese markt, ik vind het toch duidelijk een Spaans bedrijf. Het brood, de muffins, de broodjes zijn typisch voor een Spaans ontbijt. Vooral gemaakt van maïszetmeel, rijstmeel en tapioca zetmeel, waar ik meteen wat moeite mee heb. Ik eet liever brood van volwaardige meelsoorten als boekweitmeel, bruine rijstmeel, teffmeel, etc. Daar zit meer voedingswaarde in, geeft ook meer smaak, een langer voldaan gevoel en meer vezels. Ook zitten de produkten vol met emulgatoren, conserveermiddelen, aroma’s, kleurstoffen en verdikkingsmiddelen.
Maar als ik op vakantie ben in Spanje, koop ik wel eens produkten van Proceli. In Nederland ga ik dat niet doen, want, zoals je inmiddels wel weet als je dit blog volgt, maak ik liever zoveel mogelijk zelf, van verse en volwaardige producten.

Ik heb de croissantjes geproefd: ze zijn nogal klein en blijven na het bakken in de oven nog vrij hard (niet gaar?!) van binnen, niet luchtig of “flaky”. Ja, een echt glutenvrij croissantje, maar daar hoef je mij niet wakker voor te maken.
Waar ik wel verrast door werd, zijn de vernieuwde baguettes. Daar zit gehydrateerd masa madre in, de basis voor desem, en ik was verrast door de textuur en de smaak. Gewoon een erg lekker (wit) stokbroodje. Die ga ik zeker nog een keer kopen!
Het broodje hoeft niet in de oven, maar kan in een toaster of in de pan worden opgewarmd. Handig als je aan het kamperen bent.


De chocolade muffins vind ik extreem zoet, suiker staat dan ook alseerste op de lijst van ingrediënten. Ik ben dat niet meer gewend,zoveel suiker.
Als ik de ingrediëntenlijst van de hamburgerbroodjes en de pizzabodems lees, heb ik al geen zin meer om ze uit te proberen. Dit zijn producten, die ik nooit koop of zal gaan kopen.

Eindoordeel: Proceli produkten zijn dus niet echt iets voor mij, behalve de (vernieuwde)baguettes, handig om in huis te hebben om snel even een lekker broodje gezond te maken.In 1 woord: geweldig!!
First Chop is een jonge brouwerij uit Manchester, opgericht in 2012 en helemaal in de trend van bijzondere, traditioneel gebrouwen bieren. En! Ze zijn allemaal glutenvrij en vegan. Zoals het hoort ;-)
Ik heb de Sax geproefd, een lager bier, soort pilsener, met een alcoholpercentage van 4,1%. Lekker van smaak, goed hoppig en niet te zwaar.
First Chop MCR, Manchester Bitter, 4,4%VOL, voor de bitterliefhebber en had verder niet zo veel smaak.
De First Chop POD, Vanilla Stout, vind ik een erg lekker biertje, 4,2% VOL, donker, met een romige schuimkraag en een verfrissende afdronk, met in de verte een lichte vanillesmaak. Totaal niet overheersend, waar ik een beetje bang voor was.

Ik vind deze bieren een echte aanwinst voor de Glutenvrije Markt.
En als je dan een lekker biertje drinkt, hoort daar wat mij betreft een hapje bij.

Zoals de havercrackers van Nairn’s, geproduceerd in Schotland waar oatcrackers een lange traditie hebben.


De gebruikte ingrediënten zijn wat mij betreft helemaal OK. Glutenvrije volkorenhaver(89%), duurzame palmolie, maïszetmeel, natriumbicarbonaat oftewel bakpoeder, zeezout en honing. 
Met als resultaat een lekker knapperig crackertje, die niet zomaar uit elkaar valt als je er wat opsmeert, met een heerlijk haversmaak. In het pak zitten 4 individuele pakjes met ieder 6 crackers.
Ook goedgekeurd door mijn lief, die geen coeliakie heeft, maar wel van een goeie cracker houdt!


Dan wil ik het hebben over de repen of bars van Enjoy Life. Zoals ik al eerder heb gezegd, heeft iedereen zijn eigen smaak en voorkeur. Maar ik vind het toch lastig om het te zeggen: ik vind het helemaal nix.
De missie van Enjoy Life, een Amerikaans bedrijf, is “to create and share great-tasting Free-From food products the world TRUSTS & LOVES”.
De producten zijn behalve glutenvrij ook vrij van tarwe (logisch), zuivel, soja, sulfiet, lupine, vis, schaaldieren, pinda’s, noten, caseïne, ei, sesam, mosterd en schelpdieren.
Daar begint bij mij al een soort aversie. Want: ze verkopen koekjes, repen, chocolade, trailmixen. Dus waarom zou je dan vermelden dat er geen vis, schaal- en schelpdieren inzit? Natuurlijk zit dat er niet in! En als iets geen melk bevat, hoef je ook niet te vermelden dat er geen caseïne (een eiwit in melk) inzit.


Ik heb een paar hapjes van verschillende bars geproefd, de ingrediëntenlijsten bekeken en kan maar tot 1 conclusie komen. Ik vind ze niet lekker.
De chewy bars zijn een soort zachte koekjes met als hoofdbestanddeel een meelmix of een zonnebloempit spread, met verder veel zoetstoffen als rietsuiker, tapiocasiroop, palmolie,ook een aantal “gezonde” ingrediënten als lijnzaad en quinoa, maar dan ook weer xantham gom en Arabische gom.
Er zijn heel veel verschillende smaken, maar ik vind ze vooral erg melig en droog en met een vlakke smaak. Als ik een lemon blueberry poppyseed bar proef, wil ik ook citroen, blauwe bessen en maanzaad proeven.

Ik ben geen repeneter, maar heel soms wil ik wel eens een reep kopen als ik op een lange wandeling ga. Maar dan koop ik liever een biologische reep en 1 zonder al teveel toevoegingen, gewoon puur noten en dadels of alleen gedroogd fruit en haver. Zoals bijvoorbeeld de repen van Oskri en de Bonvita bars die ook te koop zijn bij de Glutenvrije Markt.
De rijstmelk chocolade reep dan. Ook voor deze reep geldt voor mij: een beetje droog, geen volle chocolade smaak, meer een soort koetjesreep van vroeger. Bonvita maakt een lekkere vegan en biologische chocoladereep.
Meer keus betekent niet altijd een verbetering. Ik ben voor less is more, minder ingrediënten, meer kwaliteit.

Het is een nogal lange blogpost geworden en ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Ben ook zeer benieuwd naar andermans ervaringen en belevingen wat deze produkten betreft, dus laat iets van je horen als je zin hebt!

2 opmerkingen:

Sophie Sportende Foodie zei

Allemaal lekkere producten zie ik zo!

Sophie Sportende Foodie zei

Hey Linda,

hoe gaat het met de haver desem te maken? Het is een dikkere desem, hé??

Ik hoop dat je het goed vind!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...