dinsdag 2 februari 2010

sweet and sour vegetables


Dit recept komt uit mijn originele Thaise vegetarische kookboekje van May Kaidee, gekregen op mijn verjaardag vorige zomer toen we in Thailand waren.
Ik heb 2 keer bij May Kaidee in Bangkok gegeten en dat was beide keren gewoon superlekker, simpel maar zo verfijnd. Het restaurant zit in een achterafstraatje vlakbij Khaosan Road in de prachtige, oude, rumoerige en levendige volksbuurt Banglampoo.
Zoetzure groenten is een Thais recept met Chinese invloeden, het lijkt enigszins op wat de Chinezen bij ons Gu Lu Yuk noemen. Ik heb de gebakken tofuballetjes uit Den Haag toegevoegd, maar je kunt ook blokjes gewone tofu gebruiken. Laat deze dan een uurtje in een schone theedoek uitlekken met iets zwaars erop!

Sweet and sour vegetables (3 pers)

3 el zonnebloemolie
1 tomaat, in blokjes gesneden
1 ui, gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
½ groene chilipeper, fijngesneden
1 blikje ananasstukjes, op eigen sap
½ komkommer, geschild en in ½ schijfjes
1 wortel, julienne gesneden
1 rode paprika, in flinke stukken
stuk kool, fijngesneden
1 kleine prei, in ringen
1 kleine stronk broccoli, in kleine roosjes
1 zak tofuballetjes of 1 blok tofu, in blokjes
1 el palmsuiker, opgelost in 2 el warm water (te vervangen door 1 el bruine basterdsuiker)
2 el tomatenketchup


Snijd alle groenten en zet alles klaar. Het gerecht is binnen 10 minuten klaar.
Eet je er een kom bruine rijst bij, kook die dan eerst!

Verhit dan de olie in de wok.
Voeg ui en knoflook toe en roer, na 1 minuut voeg je de tomaat, chilipeper, komkommer, prei, wortel en een scheutje water toe. Roerbak 2-3 minuten. Voeg dan de kool, rode paprika, broccoli en de tofu toe. Roerbak weer 2-3 minuten. Voeg dan het suikerwater en de ketchup toe, roer goed, proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Vissaus kan ook! Als het gerecht te droog is voeg je gewoon wat water toe. Blijf proeven tot het perfect is. Wil je het wat zuurder voeg dan citroen- of limoensap toe; nog wat zoeter, voeg suiker toe enzoverder.

Geen opmerkingen: