zaterdag 30 januari 2010

venkelsalade met sinaasappel


Dit is een fantastische wintersalade, venkelknollen zijn de hele winter verkrijgbaar en nu is
het nieuwe seizoen voor sinaasappels. Hij is licht en fruitig, een vrolijke salade, goed voor grijze, miezerige dagen, maar natuurlijk ook als de zon schijnt.
Rijk aan vitamine C en ijzer, deze knol, die rauw het beste smaakt, maar je kan er van alles mee doen. Laat de venkelknol niet te lang liggen, dan gaat de rijke smaak snel achteruit en wordt de venkel droog en taai, in plaats van knapperig en sappig wat je in een salade wilt!

venkelsalade met sinaasappel
(4 pers)

1 grote, verse venkelknol
2 sinaasappels
1 rode ui, in dunne ringen
2 el parmezaan, in schilfers
Het opgevangen sap van de sinaasappel
Olijfolie
Zout en peper
Verse basilicumblaadjes

Snijd de onderkant van de venkelknol en de uitsteeksels van de bovenkant.
Snijd dan de knol in vieren en snijd ieder stuk in ragfijne reepjes. Doe ze op een mooie, platte schaal.
Snijd van de sinaasappel de boven – en onderkant af, zet de sinaasappel op de onderkant en snijd dan met een scherp mes de schil en meteen de buitenste vliezen van boven naar beneden. Houd dan de sinaasappel in je hand boven een kom en snijd tussen de witte vliesjes de partjes sinaasappel los en leg ze op de venkel. Vang het sap op in de kom en maak met de olijfolie, peper en zout een dressing.
Snijd de rode ui in dunne ringen en verdeel over de salade. Giet de dressing erover en laat even intrekken.
Voor het serveren bestrooi je de salade met basilicumblaadjes en schilfers parmezaan.

Geen opmerkingen: