zondag 24 januari 2010

gambas con ajo


Wat is het toch heerlijk om met je handen te eten!
Ik kreeg bij mijn visboer een kilo vette gamba’s voor een heel mooie prijs. Wel wat veel bleek later, maar geen nood, de volgende dag zijn ze, gepeld en met een mayonesa verde, opnieuw een zalige tapa. Maar zover is het nog niet.
Gamba’s kun je op vele manieren klaarmaken, de meest simpele wijze is snel bakken met wat kruiden en knoflook, citroensap erover en klaar.

Gambas con ajo
voor 4-6 personen

1 kilo gamba’s, heel en ongekookt
2-4 tenen knoflook, fijngehakt
2 laurierblaadjes
1 flinke hand platte peterselie, grof gehakt
citroensap
olijfolie
peper en zout

Zet een grote koekenpan of wok op het vuur, laat hem goed heet worden en giet ruim olijfolie in de pan.
Gooi meteen de knoflook en de laurierblaadjes in de pan en zodra de knoflook kleurt, wat heel snel gaat, doe je de gamba’s erbij en bakt ze in ongeveer 5 minuten gaar. Giet er nog een scheutje witte wijn , sherry of water bij.
Ze verkleuren dan van grijs naar roze. Schep regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen. Niet te lang, dan worden ze taai! Voeg peper en zout toe tijdens het bakken.
Voeg de peterselie toe en het citroensap. Zet het vuur uit en serveer direct.
Zet een kom warm water met wat partjes citroen erin voor de handen en een bak voor de kop en pantsers.

Zoals ik al zei, het is best veel voor 4 personen, je kunt er ook meteen een stuk of wat achterhouden voor de tapa de manana!

Geen opmerkingen: