woensdag 6 januari 2010

gepickelde koolsla

In de tijd van kolen en wortels kun je niet genoeg recepten hebben. Witte kool vandaag, rijk aan vitamine C en multi-inzetbaar, zowel warm als koud. Mijn gestel verdraagt koude niet zo goed, dus een gewone salade met rauwe kool is niet aan te raden. De enige manier waarop ik rauwe kool verdraag is door fermentatie. Schaaf de kool zo fijn mogelijk en kneed met zout. Zo simpel.

Gepickelde koolsla

400 g witte kool
100g wortel
½ dl kokend water
1 tl zout
1 tl honing
1 el mayonaise
1 el yoghurt
1 el dille
1 el citroensap
versgemalen zwarte peper

Snijd of schaaf de kool zeer fijn. Het kan in een keukenmachine, maar ik doe het graag met de hand en een zeer scherp mes. Zie het als een meditatiemoment.
Giet het kokende water over de kool en bestrooi met het zout. Laat even afkoelen en kneed dan de kool 2 minuten door. Dat ziet er dan zo uit:

Laat de kool even uitlekken. Rasp ondertussen de wortel op een fijne schaaf. Druk de kool uit en voeg bij de wortel. Voeg alle andere ingrediënten toe en roer goed door. Laat nog even intrekken voor je de sla serveert. Erg lekker bij falafelballetjes.

Geen opmerkingen: