donderdag 28 januari 2010

linzensoep


Het is gelukkig al weer een paar graden boven nul, maar toch.
Ik heb net soep gemaakt, lekker veel, voor elk moment dat je denkt:”Ik wil soep!” of als er iemand met koude wangen op je stoep staat of als je eens makkelijk wilt doen met eten.
Linzensoep met rode linzen, lekker veel groenten en als extra een grote schep pesto, die nog over was van de pasta pesto die ik dinsdag at. Mijn Marokkaanse groenteboer heeft het hele jaar rond verse kruiden en dan niet alleen van die grote bossen platte peterselie en koriander, waar die ielige takjes van de AH in hun plastic bakjes bij verbleken, maar ook grote bossen dragon, bieslook, tijm en dus ook basilicum! Voor alle winterse momenten, waarin ik verlang naar de lente en de zomer, naar nieuwe aardappeltjes, mooie tomaten, verse kruiden op het balkon en vooral veel warmte.
Soep dus, een wonderlijke vervanging!

Linzensoep (een grote pan vol)

1 ui, gehakt
1 teen knoflook, fijn gehakt
stuk winterwortel, ± 150 g
stuk venkel of knolselderij, ± 100g
1 kleine prei, in ringetjes
2 el peterseliesteeltjes, fijngesneden
4 el olijfolie
1 ½ l groentebouillon
3 aardappelen of 200 g , in blokjes
200 g linzen
1-2 el komijnzaad
peper en zout
versgehakte peterselie en koriander, 2 flinke handenvol
schep pesto of harissa
sap van ½ citroen, naar smaak

Zet een grote soeppan op het gas en verwarm de olijfolie.
Fruit zachtjes eerst ui en knoflook. Na 3 minuten voeg je de rest van de groenten toe tot en met de peterseliesteeltjes. Doe een deksel op de pan en laat zacht 10 minuten stoven.
Voeg dan de bouillon, de aardappelblokjes en de linzen toe en laat 30 minuten koken tot de linzen helemaal uit elkaar gevallen zijn.
Rooster ondertussen het komijnzaad in een droge pan, laat afkoelen en maal tot een grof poeder in een vijzel.
Dan ga je de soep op smaak brengen met komijnzaad, peper en evt. zout en citroensap, verse koriander en peterselie. Proef goed.
Pesto of harissa is lekker als je het hebt,maar de soep is zo ook al verrukkelijk!

Zoals je ziet is dit een ideale soep om restjes in te verwerken. We hebben allemaal ui en knoflook in huis en meestal wel een aardappel en een stuk wortel of iets dergelijks. Heb je geen verse kruiden in huis, geen nood experimenteer met gedroogde. Voeg wat gedroogde pepertjes toe voor een pittig effect, wat meer aardappel en een laurierblad. Echt, je kunt deze soep helemaal aanpassen aan je eigen smaak en aan wat je in huis hebt. Succes!!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...