After 2 weeks of summer it’s really cold again. I’m wearing sweaters and warm socks. Time again for some warming breakfast!
This is a sugar free variation on my baked oatmeal recipe.
The addition of a ripe banana gives the oatmeal a real soft substance and sweet taste, you don’t need any sugar at all.
Sugar-free baked banana oatmeal (2 pcs)
1 cup gluten free rolled oats (Provena is the one I use, the only gluten free one in Holland )
1 cup of water or ¾ cup water and ¼ cup buttermilk
½ tsp cinnamon
1 tbsp freshly ground flax seeds
¼ cup roughly chopped nuts, like almonds and hazelnuts
1 ripe banana
1 tbsp melted coconut oil or butter
¼ tsp tartaric acid baking powder
¼ tsp sea salt
Soak the oats in a Pyrex or other ovenproof dish of 14 x 14cm in water or water-buttermilk mixture.
In the time of warming the oven you can chop, ground and bring everything together. The oats will have enough time to soak. When you prefer you can soak the oats the night before, but it is not necessary.
Pre heat the oven on 180 ˚C.
In the oats mixture stir in the cinnamon, ground flax seeds and chopped nuts.
Melt the coconut oil and stir it in.
Mash half of the banana and stir it in too. Slice the other half of the banana.
Stir in baking powder and sea salt and lay the banana slices on top.
Bake in the pre heated oven for 30 minutes. It will be slightly risen and pretty firm.
Enjoy this healthy and really tasty breakfast!
Suikervrij gebakken banana havermout (2 pers)
1cup glutenvrije havervlokken (Provena)
1 cup water of ¾ cup water en ¼ cup karnemelk
½ tl kaneel
1 el versgemalen lijnzaad
¼ cup grofgehakte noten zoals amandelen en hazelnoten
1 rijpe banaan
1 el gesmolten kokosolie of boter
¼ tl wijnsteenzuur bakpoeder
¼ tl zeezout
In een 14 x 14 cm Pyrex schaaltje week je de havervlokken in het water of de water-karnemelk mix.
In de tijd dat de oven opwarmt kun je alles hakken, malen en toevoegen. De havervlokken krijgen dan genoeg tijd om voor te weken. Je kunt ook de nacht van tevoren de havervlokken in de week zetten, het is niet echt nodig.
Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Roer het kaneel, het gemalen lijnzaad en de gehakte noten in de havermix.
Smelt de kokosolie en roer erdoor.
Prak de helft van de banaan en roer erdoor. Snijd de andere helft in plakjes.
Roer bakpoeder en zout in de havermix en leg de plakjes banaan er bovenop.
Bak het gerecht 30 minuten in de voorverwarmde oven. Het zal enigszins gerezen zijn en stevig aanvoelen.
Geniet van dit gezonde en heerlijke ontbijt!
5 opmerkingen:
Hoi Ilse, je kunt karnemelk zeker vervangen door kefir of je kunt het helemaal weglaten als je het niet in huis hebt. Ik vind het gewoon een lekkere extra smaak, beetje zurig. Maar kefir is ook erg lekker, ben ik pas weer mee gstopt te maken omdat ik te vaak weg was of het niet op kreeg.
MMMMMM,...wat een goddelijke creatie!
Ik hou enorm van zo'n ontbijt: héérlijk! yum!
Mooi gepresenteerd ook!
Vanaf vandaag ga ik glutenvrij door het leven en deze havermout bewijst meteen dat dat geen grote ramp is, het smaakte heerlijk! Bedankt voor alle fijne recepten, vanmiddag ga ik het wortelbrood uitproberen.
Hi Inge,
welkom op mijn blog en bedankt voor je reactie. Als je vragen hebt of een verzoek, laat het me weten! En succes met je nieuwe gluten vrije leven, zie het als een verrijking!
groet, Linda
Bedankt Linda, ik ga veel uitproberen de komende tijd. Jouw blog zal zeker helpen, als vega heb ik zo nog keus genoeg! Veel kookplezier en ik laat t zeker weten als ik vragen heb. Groet, inge
Een reactie posten