vrijdag 15 juni 2012

Elder blossom lemonade - vlierbloesem limonade (GF-DF-V)



I had a bit of a hectic and exciting week. But the score is ok: my son graduated from high school and I am very proud of him and very, very happy. So now I can let go of tension and go out in nature picking some flowers.

Depending of where you live, you can still pick elder blossoms now.
The elder tree (Sambucus Nigra) is not a real tree but more of a shrub, planted often next to the house to expel insects and other negative influences from the house.
It’s a tree surrounded by myths for ages already. 


When you smell the flower it’s a truly delicate sweet flowery smell coming from the pollen; to create a lemonade with this smell and flavor it’s important that you pick the flower heads in the early morning on a dry, preferably sunny day. The flowers must be just opened. Lay them in a basket , don’t crush them or shake them to much. Never wash them, because then you rinse of the pollen and most of the taste will be gone. So always pick them on a clean spot, in a park or place where no cars are driving by with their polluting gasses.

Before you go picking, one last remark: always pick just a few flowers  per bush and leave the rest to become berries for the birds and other use.

The internet is full of recipes for elder blossom syrup; this is a very quick and simple lemonade recipe, ready in a day!
The recipe comes from Citysalad.

Elder blossom lemonade (1 liter)

15 elder blossoms
10 tsp unrefined cane sugar or same amount of honey
1 organic lemon
1 liter water

After picking the elder blossoms, spread them out on a cloth on your balcony or in the garden. Leave them for the time that you prepare the other tools and ingredients. In this time most of the insects will crawl out.  You can shake out, very carefully, the leftover insects or just ask them friendly to leave.


Above a big glass jar cut the blossoms from the stems, these can give a bit of a bitter taste. Zest and juice the lemon and put it in the jar with the flowers. Add sugar or honey, cook the water and pour it over the flower mixture. Give it a good stir and place the jar with a lid or a piece of cloth on top on a sunny spot and leave it for 24 hours.
Then sift the mixture through a piece of cheese cloth and pour the lemonade in a bottle.
The drink is ready now, chilled it’s even more heaven.
Don’t forget to smell first!!


Vlierbloesem limonade (1 liter)

15 vlierbloesems
10 schepjes ongeraffineerde rietsuiker of een gelijke hoeveelheid honing
1 biologische citroen
1 liter water

Als je de vlierbloesems hebt geplukt leg ze dan op een theedoek op je balkon of op het terras in de tuin. In de tussentijd pak je wat je verder nodig hebt aan spullen en ingrediënten en kunnen de eventuele  insecten een veilig heenkomen zoeken. Je kunt heel zachtjes een bloemscherm schudden voor een eventuele achtergebleven beestje of je vraagt hem vriendelijk te vertrekken.

Dan knip je boven een glazen pot de bloemetjes van de steeltjes, deze kunnen wat bitter zijn..
Rasp en pers de citroen boven de kom en voeg suiker of honing toe. Kook het water en giet over het bloesemmengsel. Roer een keer goed door en dek de pot af met deksel of theedoek en laat 24 uur op een zonnige plek staan.

Zeef dan de limonade door een kaasdoek en giet de limonade in een fles. De vlierbloesem limonade is nu klaar om te drinken en is gekoeld op zijn best.
Vergeet niet eerst te ruiken voordat je proeft!

3 opmerkingen:

Tine zei

Mmm, vlierbloesem! Wist niet dat je daar meteen zelf je limonade van kan maken!
Hier in Gent heb je een lekker alcoholisch aperitiefje met vlierbloesem: RoomeR!

sophiesfoodiefiles zei

MMM,..Ik drink soms vlierblosem limonade van bij de bioshop & nu kan ik dit bijna zelf namaken!
Dit drankje ziet er verfrissend uit! Yum Yum Yum!

boeddhamum zei

Dank jullie wel, het is ook erg verfrissend op een zonnige dag en zeer geurend bovendien!
RoomeR, klinkt spannend!