maandag 4 juni 2012

Green-pink pancakes with beet leaves and lime butter – groen-roze pannenkoekjes met bietenblad en limoenboter (GF-SF)


 These lovely little pancakes are inspired by the very creative cook Yotam Ottolenghi. I just adore his book Plenty, which my dear love gave me as a present. As I cannot follow recipes to the dot, I always have to change ingredients or make them gluten-free, I made some mayor changes to the original and the result is great!

First make the lime butter:

100g soft butter, room temperature
Zest of a lime
1 ½ tbsp lime juice
1 small clove of garlic, finely chopped and crushed with a knife
Pepper and salt

With a spoon stir the butter loose in a bowl, add the rest of the ingredients and stir them in. Taste and when it’s fine scoop onto a piece of cling film and make a roll. Cool for at least an hour in the fridge.


For the green-pink pancakes you’ll need:

300g fresh red beet leaves, washed and chopped fine

Cook them in a pot, don’t add any extra water, for some minutes while you stir, leave them to cool in a colander and press out the water. Set aside.

Make a batter from:

60 g besan or chickpea flour
50 g brown rice flour
1 tsp tartaric acid baking powder
1 tsp cumin powder
½ tsp sea salt
50g butter, melt and cool a little
1 big organic egg
6 scallions, chopped in small rings
1 ½ dl milk or water

Stir in:

the cooked beet leaves
1 big organic egg white (make some mayonnaise or aioli from the egg yolk), whisked in soft peaks.

Heat some olive oil in a pan and bake small pancakes of 7 cm diameter, bake them 2-3 minutes on each side, till they are golden. Keep them warm and serve with a slice of lime butter.

makes about 9 small pancakes.


Maak eerst de limoenboter:

100g zachte boter, op kamertemperatuur
rasp van 1 limoen
1 ½ el sap van de limoen
1 klein teentje knoflook, fijngehakt en met het mes fijngewreven
Peper en zout

Roer de boter  goed los en smeuïg.
Voeg de rest van de ingrediënten toe, proef en als de boter goed op smaak is rol je hem in een stuk huishoudfolie tot een rolletje en leg deze minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Voor de groen-roze pannenkoekjes heb je nodig:

300g bietenblad en steel, wassen en fijnhakken

Koken in aanhangend water, laten afkoelen en uitlekken. Dan fijnsnijden, zet apart.

Maak een beslag van:

60 g kikkererwtenmeel
50 g bruine rijstmeel
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
1 tl komijnpoeder
½ tl zout
50 g boter smelten, even afkoelen
1 groot bio ei
6 lente uitjes, fijngehakt
1 ½ dl melk of water

Voeg dan toe en roer erdoor:
Het gesneden bietenblad
1 groot bio stijfgeslagen eiwit (maak een lekkere mayonaise of aioli van het eigeel)

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin kleine pannenkoekjes. 2min iedere kant tot ze mooi goudgroen zijn!
Serveer met een plakje limoenboter

voor ongeveer 9 pannenkoekjes

Geen opmerkingen: