I was inspired by a recipe in Moro London and I made their soft almond cream and a quick and easy compote of fresh strawberries.
It has a little sugar in it, but you can replace it by another sweetener of your choice. I am beginning to return to use unrefined cane sugar instead of all the high priced agave syrup and maple syrup. Both have the same amount of fructose in it and are not more healthy than the unrefined sugars, I think.
The thing with sugar stays the same: don't use a lot and leave it when you can. Not every day! But use it as a treat, like alcohol or coffee.
More and more I believe that eating with moderation is the key to a good health, eating from the seasons, no processed foods, but real food and enjoying what you eat, with attention to what you eat, where it comes from and how it was made or grown is the focus. And the all important thing: eat and cook well!!
almond cream and strawberry compote
100g almonds
50g unrefined cane sugar
225 ml water
I use raw almonds for this recipe, blanch them first, remove the brown skins and grind them. But you can use already blanched almonds or even almond flour if you want.
Cook some water and pour over the almonds. Let it soak for 5 minutes, then remove the brown skin.
In a food processor now grind the almonds with the sugar. First pulse a few times, then adding a little water at the time, grind the almonds till it becomes a very smooth, silky cream. Put it in a bowl, cover, and keep in the fridge for later use.
250g ripe strawberries
3 tbsp unrefined cane sugar
1 tsp agar-agar powder (optional)
Wash the strawberries and then remove the crowns. Put them in a pan with the sugar and squeeze them with your bare hands. I don't remember why, but I saw Jamie Oliver one time doing this, it's a really nice feeling and the strawberries let go of their juices. Bring to the boil and let it cook for 5-8 minutes.
When you want a little more thick consistency you can add 1 tsp of agar-agar powder while it's cooking.
Transfer to a bowl and stir once in a while till it's cooled down. Put in the fridge covered with some cling film.
Scoop almond cream in a cup with some strawberry compote on top, sprinkle with some toasted almond slivers. Enjoy!
100g amandelen
50g ongeraffineerde rietsuiker
225ml water
Voor dit gerecht gebruik ik rauwe amandelen die ik eerst blancheer, dan van de bruine velletjes ontdoe en daarna pureer in de blender. Je kunt natuurlijk geblancheerde amandelen gebruiken of zelfs amandelmeel.
Kook water en overgiet de amandelen. Laat ongeveer 5 minuten weken. Wrijf daarna heel gemakkelijk de velletjes eraf en doe de amandelen met de suiker in de blender of Vitamix. Pulseer eerst een paar keer en giet dan beetje voor beetje het water erbij en maal/blender de amandelen tot een zeer zachte, zijdeachtige room. Schep de room in een afsluitbaar bakje en zet tot gebruik in de koelkast.
250 g rijpe aardbeien
3 el ongeraffineerde rietsuiker
1 tl agar-agar poeder (optioneel)
Was de aardbeien en ontdoe ze daarna van de kroontjes.
Doe ze samen de suiker in een steelpan en knijp de aardbeien met schone handen tot moes. Ik heb Jamie Oliver dit ooit eens zien doen, weet niet meer waarom, maar de structuur wordt heel mooi en het is erg fijn om te doen! Breng aan de kook en laat 5-8 minuten doorkoken.
Als je een wat dikkere compote wilt kun je een theelepel agar-agar poeder meekoken.
doe de compote over in en schaal en laat afkoelen, terwijl je af en toe even roert. Dek af met huishoudfolie en zet in de koelkast.
Schep wat amandelroom in een mooi schaaltje en wat aardbeiencompote, bestrooi met wat geroosterde amandelen. Geniet!!
1 opmerking:
MMMM,..Zo een lekker recept om uit te proberen! Yum Yum Yum!
Zo speciaal ook! :)
Een reactie posten