maandag 4 januari 2010

snelle kikkererwtensoep


In het kader van basis, simpel en gezond voedsel maak ik vandaag een verwarmende soep. Op dit moment sneeuwt het hier en na een stevige winterse wandeling heb ik behoefte aan een warme lunch.
De basis is de kikkererwt, een zeer smakelijke en veelzijdige peulvrucht die veelvuldig wordt gegeten in alle landen rond de Middellandse Zee tot ver in Zuidoost Azië.
Je kunt ze gedroogd kopen en een nacht van te voren in de week zetten, koop ze dan zo groot mogelijk, omdat ze dan sappiger zullen worden na het koken.
Kikkererwten zijn eiwit- en ijzerrijk en bevatten veel vitamine B1 en B6.

Voor 4 koppen soep:

1 ui, gehakt
1 teen knoflook, gehakt
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
handvol peterseliesteeltjes, fijngehakt
10 basilicumblaadjes
400 g gekookte kikkererwten (uit blik kan ook)
1 blikje gepelde tomaten
1 laurierblad
2 takjes tijm
1 l groentebouillon
olijfolie
komijnzaad, geroosterd en gemalen, optioneel

Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de ui 5 minuten zachtjes voordat je de knoflook en de bleekselderij toevoegt. Fruit alles nog 5 minuten zacht. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. Kook de soep 20 minuten, proef en voeg naar smaak peper en evt. nog wat zout toe. Haal het laurierblad en de tijm uit de soep en pureer grof met een staafmixer.
Garneer met peterselie of koriander en een schep komijn.

Geen opmerkingen: