dinsdag 19 januari 2010

aardappel- preisoep


Dit is een van de meest simpele en heerlijke soepen die je kunt maken in de wintermaanden. Echt comfort food, soep voor een druilerige, kille dag als vandaag.
De vorst maakt weer ruimte voor de prei. De vogels denken al dat het lente is, nestkastjes worden volop verkend en territoria verdedigd.
Nou, voor mij is het allemaal nog te koud, dus het liefst eet ik iedere middag soep.
Het recept is voor een grote pan vol, zodat je er met 6 tot 8 man van kunt eten of meedere dagen of je vriest een aantal porties in voor nog komende koude dagen.

Aardappel-preisoep (6 pers)

600g prei, schoongemaakt en in fijngesneden
1 el boter
1 el olijfolie
700 g aardappelen, geschild en in blokjes
1 tl zout
800 ml groentebouillon
3 el gehakte dille
3 el gehakte platte peterselie
sap van ½ citroen
versgemalen zwarte peper
evt. scheut slagroom

Smelt in een grote soeppan de boter en de olijfolie en bak de gewassen prei hierin. Laat het zachtjes bakken totdat ze helemaal zacht zijn en net nog niet bruin worden.

Ondertussen kook je de aardappelen in een pan met water dat net onder het niveau van de aardappels komt met het zout. Kook ze in 15 minuten gaar.

Giet de aardappels met het kookwater bij de prei en voeg de bouillon toe, samen met de kruiden en het citroensap. Kook nog ongeveer 10 minuten samen en proef en voeg de peper toe.

Als je van een grove soep houdt, serveer je de soep zoals hij nu is. Hou je van wat minder grote stukken aardappel, pureer grof met de staafmixer of een stamper. Je kunt de soep ook helemaal pureren met de staafmixer. Ik hou persoonlijk wel van een bite!
Heb je nog wat room in de koelkast giet hem bij de soep voor een fluwelig effect.
Troostrijk, deze soep haalt even alle scherpe kantjes van de dag.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...