donderdag 14 januari 2010

nasi goreng


Een ideaal gerecht voor restjes groente en rijst.
Maak je het met zilvervliesrijst dan heb je een gezonde, volwaardige glutenvrije maaltijd.
Het is ook nog snel klaar, want van te voren kun je alles snijden, de rijst is al gekookt; je hoeft de rijst alleen nog te bakken en voilà: nasi goreng, gebakken rijst, fried rice, hoe je het ook wilt noemen.

Nasi goreng voor 2 pers:

200 g zilvervliesrijst, gekookt en afgekoeld
600 g gemengde gesneden groente, bijv. prei, winterwortel, witte kool, taugé en paksoy
1 ui, grof gehakt
1 bakje tofureepjes of 1 blok tofu, in blokjes gebakken
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el gemberwortel, fijngesneden
1 tl trassi
1 tl sambal
2 eieren, losgeklopt
zout, naar smaak
1 tl suiker
scheut tamari of vissaus
2 el oestersaus


Zet alles klaar en verhit de wok middelheet.
Giet de olie in de wok en bak de ui, knoflook en gemberwortel snel bruin. Voeg de trassi en de sambal toe en druk de trassi tegen de pan aan zodat hij goed mengt. Voeg ½ -1 tl zout en 1 tl suiker toe.
Bak dan de tofureepjes mee, terwijl je continu “scheproert”.
Voeg dan in 1 keer de gewassen (met aanhangend water!!) harde groentes toe, bewaar de taugé en het groen van de paksoy nog even, en roerbak dit 2 -5 minuten.
Als de wok te heet wordt zet hem gerust wat lager.
Voeg dan de eieren toe en roer ze goed door het mengsel.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de rijst in 2 gedeeltes toe terwijl het bakt en je goed roert. Zodra de rijst heet is meng je alles goed door elkaar en maak je opnieuw een kuiltje.
Als alles gemengd is voeg je de taugé en het geneden groen van de paksoy toe en breng je het geheel op smaak met oestersaus, ketjap, vissaus of tamari. Al naar gelang je in huis hebt of wilt proeven.

Geen opmerkingen: