zondag 10 januari 2010

Frittata met schorseneren en aardappel


Schorseneren, niet alledaags maar wel zeer aards.
Als je de lange, gronderige staken ziet met de sprieten aan de top, denk je niet meteen aan eten, maar eerder aan haringen die je net uit een zeer modderig perceel hebt getrokken.
Het is een wortelgroente die je bij de reguliere groenteboer niet koopt, maar wel in de natuurwinkel of op de boerenmarkt. De smaak is subtiel, enigszins zurig en als je wilt lijkt het ergens in de verte op een asperge. Armeluisasperges worden ze dan ook wel genoemd.

Ik maak een heerlijke omelet met aardappel en schorseneer vandaag.


Frittata di patate e scorzonera
Voor 2-3 pers.

6 schorseneren
6 aardappels
4 eieren
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
olijfolie
peper en zout
peterselie, handvol, fijngesneden

Het schoonmaken van schorseneren gaat als volgt: zet een pan klaar met koud water, wat zout en een scheut azijn of citroensap tegen het verkleuren. Schil de schorseneren onder stromend water terwijl je een scheut azijn in een bak water hebt gedaan of in het aanrecht.
Schorseneren scheiden bij het schillen een melkachtig vocht uit dat bruine vlekken op je huid achterlaat.

Kook de schorseneren vervolgens in stukjes van 3 cm 15 minuten en laat uitlekken.
Schil ook de aardappels, snijd ze in stukjes van 2 cm en kook ze 10 minuten in kokend water waar wat zout aan is toegevoegd.

De frittata:
Fruit in een ruime koekenpan de ui en de knoflook zachtjes. Voeg de aardappels en de schorseneerstukjes toe en bak ze mee tot ze goudbruin zijn. Zet dan het gas laag. Klop de eieren in een kom met een scheutje koud water, een handvol peterselie, peper en zout met een vork goed los.
Voeg toe aan het aardappelmengsel en bak de frittata zachtjes totdat de bovenkant zo goed als gaar is. Met een deksel erop kun je de frittata omkeren en bak dan nog even de onderkant.
Snijd in punten en serveer met een fijne salade.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...