maandag 14 juni 2010

mispels met ricottaroom

Zoals met alle groente en fruit die je in de oven gaart, krijgen ook mispels een intensere smaak. Ik ken mispels uit Spanje waar ze als nisperos al vroeg in het voorjaar geoogst worden.
Het is een prachtige vrucht met een wat taaie schil, die je er afscheurt voordat je de vrucht eet. Erg sappig en fris-zoet. In de oven wordt de smaak nog wat dieper. Verwijder eventueel de schil na het bakken, die wordt een beetje bitter.


Mispels uit de oven met ricottaroom

500 g mispels
½ citroen, rasp en sap
2 el rietsuiker, gemengd met wat vanillepoeder

Voor de ricottaroom:
250 g ricotta
½ citroen, rasp en sap
2-5 el agavesiroop
Stukje pure chocolade, 70% cacao

Verwarm de oven voor op 180˚ C.
Was de mispels en snijd ze doormidden. Haal de grote pitten en het vlies waar ze in zitten eruit. Leg ze met de schilkant op een bakplaat en bestrooi met het rietsuiker-vanillemengsel en het citroensap en –rasp.
Zet 45 minuten in de oven tot ze goudbruin gebakken zijn. Laat afkoelen en eet ze met de ricottaroom.

Meng hiervoor een bakje ricotta met de citroen en agavesiroop.
Rasp de chocola erover.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

sorry dit zijn echt geen mispels.
waarschijnlijk een soort pruim,lijkt een beetje op een mirabelle

boeddhamum zei

Hallo anoniem,
het zijn Japanse mispels (Eriobotyra Japonica), in Nederland veel verkocht bij Turkse en Marokaanse groenteboeren. Ze komen veel voor in het Mediterraanse gebied, maar oorspronkelijk dus uit Azië.

groetjes, Linda

Anoniem zei

Het zijn natuurlijk geen gewone mispels die in België voorkomen, maar het zijn Chinese mispels. Het is een zeer lekkere vrucht die in Portugal (Madeira) regelmatig voorkomt en is zeer lekker.

boeddhamum zei

Inderdaad, de "gewone" mispel komt bijna niet meer voor bij ons en er moet eerst de nachtvorst in het najaar overheen gaan voordat ze eetbaar worden. Ken je de uitdrukking "zo rot als een mispel"?
Ik koop mispels op de markt of bij de Marokkaanse of Turkse groentenboer.