Dit is een variatie op een recept uit het boek Mijn keuken van de zon, van Virginie Besançon, een geweldig boek met Provençaalse vegetarische recepten volgens de seizoenen.
Het prettige is dat je de tofubolletjes al van tevoren kunt klaarmaken.
Pas wel op en laat ze niet te lang in de saus pruttelen, ze vallen snel uit elkaar, maar dat ben ik wel gewend in de glutenvrije keuken, het doet niets af aan de smaak!
Tofubolletjes in tomatensaus
1 uitje, fijngehakt
1-2 teen knoflook, fijngehakt
1 pakje tofu naturel, 375 g
8 g verse munt, fijngesneden
1 handje gehakte platte peterselie
2 takjes basilicum, blaadjes fijngesneden
30 g pijnboompitten
zout en peper
2-3 el glutenvrij meel, bijvoorbeeld kikkererwtenmeel
40 g parmezaan, geraspt
tomatensaus (zie recept op 11 december 2009)
Maak eerst de tomatensaus.
Ik rol de (natte) tofu altijd een uurtje van tevoren in een theedoek met een gewicht erop (pan o.i.d), waardoor het vocht er zoveel mogelijk uit gaat.
Fruit de ui en knoflook zachtjes in een flinke scheut olijfolie. Verkruimel de tofu boven het mengsel en bak een minuut of 5 mee, het overgebleven vocht moet zoveel mogelijk verdampen.
Laat het mengsel even afkoelen en pureer dan in een grote kom samen met de verse kruiden en de pijnboompitten. Breng op smaak met peper en zout.
Meng het mengsel dan met 2 el glutenvrij meel en kneed het goed door elkaar, vorm er met de hand balletjes van.
Nu kun je 2 dingen doen.
1. giet de tomatensaus in een ovenschaal en leg de balletjes erin. Bestrooi met de parmezaan en bak in de oven op 200˚ C, ongeveer 25 minuten.
2. bak de balletjes in een antiaanbakkoekenpan in ruim olijfolie, verwarm de tomatensaus en leg ze na het bakken in de saus.
Erg lekker met pasta pesto en een frisse salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten