Polenta. Gemalen en gekookt maismeel. Je kunt het zowel nat, als dikke pap of stevig, afgekoeld en in stukken gesneden, eten.
Het is erg lekker om op smaak te brengen met Parmezaanse kaas, of een andere pittige kaassoort, maar ook bijvoorbeeld door er verse kruiden of gesneden pepertjes aan toe te voegen.
Voor bij de salade of als snack bij de borrel is dit een heerlijk gerechtje.
Maak eerst de polenta, laat deze goed afkoelen en frituur de blokjes net voordat je ze gaat gebruiken.
Dit recept komt uit Italië en wordt door Jamie Oliver beschreven in zijn Jamie’s Italy.
Het is wel een bewerkelijk recept dus kun je net zo goed een ruime hoeveelheid polenta maken zodat je bijvoorbeeld de helft grillt als bijgerecht bij gegrilde groentes zoals groene asperges of punten snijdt van de polenta en ze gebruikt als crostini voor de tuinbonenpuree.
Ondertussen zie ik opeens deze prachtige libelle op het erwtengaas zitten met licht door de wind bewogen vleugels!
Polenta fritta croccante con rosmarino e sale
200 g polenta
1 l. water
50 g parmezaan
peper en zout
4 el ongekookte polenta
handvol rozemarijn
maldon zout
1 l zonnebloemolie
Laat de polenta afkoelen. Gebruik de helft.
Verwarm de zonnebloemolie tot 180˚ C.
Snijd of trek de polenta in kleine blokjes en bestrooi ze in een diep bord met de ongekookte polenta. Bak steeds een kleine hoeveelheid polenta in de hete olie, ongeveer 4 minuten en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bij de laatste portie gooi je er de laatste 30 seconden een handvol rozemarijnblaadjes bij.
Bestrooi met maldon zout en serveer meteen.
En met de andere helft van de polenta maak je bijvoorbeeld deze crostini:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten