dinsdag 8 juni 2010

geroosterde groene asperges

Ook al kun je tegenwoordig het hele jaar door asperges kopen is dit toch wel dé tijd om ze te eten, want ze komen nu van de koude grond.
Mijn boer kweekt ze ook en een aantal keer zitten ze in het groentepakket, dat is echt een feest, voor mij dan, want mijn puber lust ze niet. Deze keer vind ik het niet erg, want dan eet ik ze gewoon allemaal zelf op!
Met een asperge kun je veel doen: koken, roerbakken, stoven, in frittata’s, soepen en risotto.
Wat ook erg lekker is, is roosteren op de bbq of gemakkelijker in mijn geval op de grillpan.

geroosterde groene asperges

500g groene asperges
olijfolie
scheutje balsamicoazijn
versgemalen peper
zeezout
evt. geschaafde parmezaan

Zet de grillpan op het vuur en laat goed heet worden.
Ondertussen was je de groene asperges en snijdt de houtige onderkant er ruim af, soms wel 2-3 cm. Als ze erg dik zijn kan je ze dun schillen of je kookt ze even een paar minuutjes in ruim water.
Dat hoeft allemaal niet. Gewoon puur is goed.
Wrijf ze in met olijfolie en leg ze op de hete grillpan, draai ze regelmatig tot ze bruin zijn en gaar. Afhankelijk van de dikte duurt dit zo’n 10-12 minuten. Ze blijven een bite hebben.
Leg ze op een schaal en bestrooi met wat zeezout, versgemalen peper en wat druppels balsamicoazijn.

Als je geen grillpan hebt kun je ze ook in de oven bakken. Zet de oven op 175˚C, leg de asperges op een bakplaat en behandel ze zoals hierboven beschreven. Regelmatig keren!

En zo kun je ook de courgettes roosteren.
Snijd ze in de lengte of in de breedte in plakken van ½ cm en wrijf of smeer ze in met olijfolie.
Giet geen olie in de pan, die gaat dan enorm roken en het is zonde van je goede olijfolie.
Keer ze na 2-4 minuten als er een mooi gebakken patroon is ontstaan en bak de andere kant.
Als ze gaar en bruin zijn, leg je ze op een schaal en bestrooit ze met zout, peper en balsamico of met een versgemaakte basilicum-rucolapesto.
Simpel en o zo lekker.

Geen opmerkingen: