vrijdag 5 februari 2010

bengali kichadi


Ik ben erg druk met het voorbereiden van onze India-reis en in het kader daarvan plaats ik mijn voorlopig laatste recept: kichadi*. Ik heb weinig tijd om uitgebreid te koken, zodat dit een fijn recept is voor drukke dagen waarop je wel gezond wilt eten.
Het is ook een ideaal recept voor restjes groente, je kunt erin doen wat je lekker vindt. In India is dit een recept wat veel wordt gegeten in tijden van vasten en van “winter” dus als er weinig overvloed is. Rijst en linzen vormen volwaardige eiwitten. Het is een simpel gerecht, niets bijzonders als je het zo ziet, maar de smaak is heel rijk en kruidig.
Geef er wat yoghurt bij, of een raïta, wat papadums en chutney. Ook als ontbijt en lunch zeer geslaagd.

Van mijn avonturen en hopelijk veel recepten zal ik weer verslag doen als ik terug ben, zo half tot eind maart.

Bengali kichadi (3 pers)

100 g bruine basmatirijst
150 g rode linzen
stukje pijpkaneel van 2 ½ cm
4 kruidnagels
3 kardemoms
3 el olie
1 ui, middelgroot, gehakt
1-2 teen knoflook, fijngehakt
2 ½ cm verse gember, fijngehakt
2 laurierblaadjes
3 aardappelen, in kleine blokjes
300-400g savooiekool, in reepjes gesneden of gemengde groente naar keuze
stuk groene chilipeper, naar smaak
½ afgestreken tl kurkuma
zout
0,7 l heet water (5cm boven de rijst)

Was eerst de rijst en de linzen onder stromend water.
Kneus de kaneel, kruidnagels en kardemoms een beetje. Verhit dan 2 el olie en bak de ui samen met de kruiden en de laurierblaadjes 1 minuut.
Voeg dan de rijst en de linzen toe. Bak 1 minuut mee en voeg dan de rest van de ingrediënten toe en bak ook 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en voeg dan het water toe (water tot ongeveer 5 cm boven de rijst), breng alles aan de kook en doe een deksel op de pan en zet het vuur laag.
Na 20-25 minuten is alles gaar. Gebruik je rijst die langer nodig heeft, voeg dan de groenten later toe!
Bestrooi met korianderblaadjes en serveer met chutney.

*kichadi: gekookt mengsel van rijst met linzen, kruiden en verschillende groenten.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Olla,

Het zag er zo lekker uit en sloot en het sloot perfect aan bij mijn voorraad dat ik het heb gemaakt.
Ben nog steeds beetje suf, had dus gewoon zonder na te denken 1,7 liter water toegevoegd ..... maar klopt dit wel???? .....de geur was goed, de kleur ook .... maar het bleef superwaterig .... misschien 0,7 liter water erbij??

Greetz!
Corina

boeddhamum zei

Nee, foutje van mij, moet ongeveer 0,7 l zijn, zo 5 cm boven de rijst. Dus het blijft wel goed smeuiig maar niet waterig!

groetjes, Linda