zondag 28 maart 2010

masala peanuts


Incredible India:

en dat was het: ongelooflijk!
Na 1 week had ik al het idee van weken lang op reis te zijn. De kleuren, de geuren, de mensen, het leven op straat, de rotzooi, de vrolijke gezichten, de nieuwsgierigheid, het verkeer, de chaos, het eten, de chai, de inventiviteit, de kleding, de verering, de aanbidding, de armoede, de koeien, de honden, de apen, de riksjarijders, de sjouwers, het licht, de vervuiling, de diversiteit, het samenleven van zoveel culturen geven je het gevoel van het leven in het hier en nu. I love it! Ik ga zeker terug, het is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ik mis het nu al.
Hier in Nederland is alles weer netjes, binnen de perken, geregeld en gereguleerd, rustig, kalm,"beschaafd". Ook ongelooflijk.

Om het (het leven bijvoorbeeld)te vieren dat ik weer terug ben, begin ik met een kleine, gezonde snack voor bij de borrel, een gin-tonic misschien, want de lente komt er aan!!



Peanut masala

150 g pinda’s uit de dop of reeds gebakken en gezouten
1 kleine rode ui, heel fijn gehakt
1 kleine tomaat, fijngesneden
1 stukje komkommer, fijngesneden
1 groene peper, zaad en zaadlijsten verwijderd, heel fijngesneden
Limoensap naar smaak
2 el korianderblaadjes, fijngehakt
1 el chaat masala* naar smaak


*Chaat masala is een mix van geroosterde kruiden, vrij spicy, dus naar smaak toevoegen.
Je roostert in een droge koekenpan:

1 el komijnzaad
1 el korianderzaad
Tot ze gaan geuren, dan een snufje asafoetida enkele seconden meebakken. Laat afkoelen en fijnmalen in de vijzel. Voeg dan toe:

½ el chilipoeder of gedroogd chilipepertje
½ el zwarte peper
1 el zout
½ tl gemberpoeder
½ tl amchurpoeder/ gedroogde mangopoeder

En maal alles tot een fijn poeder. Ook erg lekker als droge dip voor stukjes komkommer, appel en mango!

Voor de peanut masala rooster je de pinda’s als ze uit de dop komen met vliesjes en al. Pas op dat ze niet verbranden, dan worden ze bitter!
Als je reeds gebrande pinda’s gebruikt hoef je ze niet te bewerken.

Meng de pinda’s met alle verse ingrediënten goed door elkaar; het wordt dus een natte mix, dat is de bedoeling. Serveer in een mooie schaal met een lepel voor ieder! Je neemt gewoon een hapje!
Namaste!

Geen opmerkingen: