dinsdag 30 maart 2010

chana dhal


Dal of dhal of dahl of daal. Overal, elke dag kun je dhal eten. En overal, elke dag smaakt die dhal anders. Dit zegt veel over de Indiase keuken. Er is niet zoiets als een nationale Indiase keuken. India bestaat uit een grote variëteit van provincies, deelstaten en nationaliteiten, wat zich weerspiegelt in de keuken. Het betekent dat je je eigen smaak kunt laten gelden en ontwikkelen. Veel proeven en uitproberen. Vooral let je op wat er op het moment, het seizoen te koop is en waar je behoefte aan hebt.
Kortom als je Indiaas wilt koken lees je veel recepten , koop je de basisingrediënten en ga je aan de slag in de keuken. Al proevend bereik je wat je wilt.
En vervelen doet het niet snel. Ik heb iedere dag dhal, rijst en groente gegeten, soms wel 3 keer per dag!

Rijst als basis, een nat groentegerecht, een droog gerecht, iets pittigs, een zoet gerecht en een pickle of chutney voor de zure noot. Je kunt zo uitgebreid of simpel koken als je zelf wilt. Rijst met dal en een groentegerecht is al een volwaardige maaltijd die niet zo veel tijd hoeft te kosten.
Dit weekend heb ik uitgebreid gekookt en deze week zal ik de verschillende gerechten bespreken te beginnen met een simpele chana dhal.

Dhal betekent letterlijk peulvrucht en staat voor alle soorten, van linzen en kikkererwten tot verschillende soorten bonen. Dhal in een restaurant is gekookte en gekruide dhal. Je hebt plain dhal, gebaseerd op gekookte peulvruchten met toegevoegde kruiden of dhal fry gebaseerd op in olie gebakken kruiden en dhal.

In India wordt veel gekookt met ghee, geklaarde boter, dit is vrij zwaar, daarom gebruik ik liever kokosolie of een neutrale plantaardige olie.

Als je de tijd hebt is het lekker om de dhal een dag van tevoren te maken, dit komt de smaak ten goede.

Chana dahl

225 g chana dhal, gespleten gele kikkererwten, gewassen en gecontroleerd op steentjes
1 ½ l water
1 ui, middel, fijngehakt
1-2 teen knoflook, fijngehakt
1-2 el geraspte gemberwortel
1 tl kurkuma
½ tl chilipoeder
1 tl korianderpoeder
2 tl komijnpoeder
1 tl garam masala*
2 tl palmsuiker of bruine suiker
2 el olie of kokosolie
1-4 groene pepers, in de lengte opengesneden
zout, naar smaak
citroensap, naar smaak

Breng de chana dhal en het water aan de kook. Haal het schuim dat ontstaat eraf. Voeg kurkuma en chilipoeder toe en laat zachtjes met een deksel op de pan ± 30 min. koken tot de dhal gaar is.
Pureer de dhal licht met een speciale dhalstamper of pureestamper.


Voeg koriander- en komijnpoeder, garam masala toe samen met de groene peper, suiker en zout naar smaak. De smaak ontwikkelt zich nog, dus blijf proeven!
Verhit dan de kokosolie en fruit de ui, knoflook tot goudbruin, voeg de gemberwortel toe, bak
2 minuten mee en doe dan alles bij de dhal. Roer goed door en proef opnieuw.
Voeg evt. citroensap toe naar smaak.
Is de smaak goed? Zet het vuur uit en laat de smaken zo lang mogelijk intrekken. Is het pittig genoeg? Haal dan de pepers eruit!! Voeg toe wat nodig is.

Deze dhal is erg dun, dat is de bedoeling. Maar ook hierbij geldt: als je een dikkere substantie wilt, dan gebruik je minder water. Maar het is erg lekker bij een droge curry, die ik de volgende keer zal plaatsen.

*garam masala: mengsel van geroosterde kruiden

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...