Hallo
allemaal,
Ken je
die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een
luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort
aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventkalender: niet tot
kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er één
blog van één van ons glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het
stokje elke dag aan elkaar door.
Ik heb
het stokje gekregen van Lara van Glutenfree Guide en onderaan deze blog kan je
vinden aan wie ik het stokje door geef.
(logo: Bakers and Fakers)
Ik wil het
vandaag hebben over soep, maar zal me eerst kort voorstellen:
Mijn naam
is Linda Dubbeldam en ben sinds november 2007 gediagnosticeerd met coeliakie.
Mijn verhaal lijkt op veel van jullie verhalen: het duurde ruim 2 jaar voordat
de diagnose werd gesteld. Ik had a-typische klachten, werd daardoor niet
serieus genomen door mijn huisarts en nadat ik een alternatieve arts in de hand
had genomen, nog maar 45 kilo woog en echt niet meer wist wat te doen, “mocht”
ik na veel aandringen een biopt ondergaan, waar een volledig gladde dunne darm
zonder darmvlokken werd aangetroffen, excuses gemaakt door zowel
huisarts als MDL-arts en ik mijn helende reis kon beginnen.
Coeliakie
heeft me veel gebracht: een hernieuwde belangstelling voor “gezond” en lekker
eten, een blog met voornamelijk vegetarische recepten, een andere
levensinstelling, veel creativiteit en nieuwe levensenergie!
Ik maak 99%
van mijn eten zelf klaar, gebruik nooit pakjes en zakjes, heb een biologisch
groentenabonnement van een gepassioneerde boer in mijn regio; sta dus veel en vaak in de
keuken.
Lastig vind
ik het nog steeds uit eten gaan in Nederland en ook na het eten bij vrienden en
familie wil ik nog wel eens met buikklachten thuiskomen.
Ik reis graag
en het valt me op dat er in het buitenland makkelijker aan glutenvrije
maaltijden is te komen dan in Nederland en ik heb het idee dat het glutenvrije
dieet in Nederland niet altijd serieus wordt genomen door buitenstaanders.
Wellicht door een groeiend aantal mensen die het glutenvrije dieet omarmen als
een nieuwe trend maar geen medische noodzaak hebben om het dieet te volgen?
Maar goed,
soep dus!
Ik ben een
echte soepfreak. Maak, zeker in de herfst en winter, minimaal 1 keer in de week
soep; ik heb eigenlijk altijd een pan soep in de koelkast staan. Soep is een
fantastisch manier om de maag te vullen met groentes en vocht; soep geeft een
verzadigd gevoel, waardoor je niet zo geneigd ben om tussendoortrek te
ontwikkelen. Vloeibaar voedsel is licht verteerbaar.
Soep is
snel klaar.
Vul de soep
met seizoensgroenten, wat eiwitten in de vorm van peulvruchten, smaakmakers als
verse kruiden, specerijen en een zelfgemaakte bouillon, varieer, pureer, let op
kleur en textuur en je kunt van een simpele wortel steeds weer een andere soep
maken.
Je kunt
soep eten als ontbijt, lunch of diner.
Voor
vandaag heb ik een helende soep in gedachten. Na al het lekkers tot nu toe in
de decembermaand is een dagje soep eten heel balancerend. In deze soep zit
verse gember voor een verwarmend en reinigend effect, kombu, een zeewier wat
tal van mineralen bevat waaronder ook jodium, en zorgt voor een betere
vertering van met name peulvruchten en veel verse groentes als wortel, zoete
aardappel en bleekselderij.
De lijst
met ingrediënten is misschien lang maar dan heb je ook een flinke pan soep!
Nodig:
1 ui,
fijngehakt
1 teen
knoflook, fijngehakt
300 g
winterwortel, schoon en in kleine blokjes
2 stengels
bleekselderij, in kleine blokjes
1 prei, in
ringetjes en gewassen
3 cm verse
gember, geschild en fijngesneden
10
peterseliestengels, fijngesneden
1 blikje
kikkererwten. afgespoeld
5 cm kombu*
1 l
groentebouillon
1
laurierblad met 2 kruidnagels erin gestoken
400 g zoete
aardappel, geschild en in blokjes
peterselie,
blaadjes fijngesneden
2 handenvol
groene blaadjes, winterpostelein, spinazie o.i.d.
Verwarm wat
olijfolie in een grote soeppan en voeg ui en knoflook toe. Bak zachtjes 5
minuten terwijl je af en toe roert.
Voeg
wortel, prei en bleekselderijblokjes toe en roer goed door elkaar, bak rustig
nog 5 minuten.
Voeg gember
en peterseliestengel toe en bak nog 1 minuut. Schenk de bouillon erbij, voeg de
kikkererwten, kombu, laurierblad en de blokjes zoete aardappelen toe en breng
aan de kook. Zet het vuur laag en laat, met het deksel erop, zachtjes 30
minuten koken tot alle groentes gaar zijn. Zet het vuur uit.
Voeg de
groene blaadjes en peterselie toe en laat ze even zacht worden in de hete soep.
Haal het
laurierblad met de kruidnagels uit de soep, snijd de kombu fijn en doe terug in
de soep.
Ik pureer
de soep grof met de staafmixer; voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is.
Proef de
soep en voeg naar smaak zout en peper toe en een kneepje citroensap.
Vullend,
verwarmend, helend en vooral heerlijk!
*kombu is een zeewiersoort. Te koop in de toko onder de Chinese naam Hoi-Dai-Pin, in lange gedroogde vellen die je op maat moet knippen. Of in de natuurvoedingswinkel bij de Japanse produkten.
Kombu wordt toegevoegd bij het koken van peulvruchten en zorgt er zo voor dat ze gemakkelijker verteerbaar worden en sneller garen. kombu is rijk aan jodium, calcium, kalium, magnesium, ijzer, vitamine A, B, C, D, E, K en B-complex.
Ik geef het stokje door aan Annemiek van glutenvrije mama en wens iedereen vast een heel gezond, glutenvrij en gelukkig 2016!
2 opmerkingen:
O, heerlijk. Ik ben ook een echte soepmens. Gezellig blogje Linda.
Dank je Renske! Op een creatief en gezond glutenvrij 2016!
Een reactie posten