zondag 25 december 2016

glutenvrije mince pies (deel 2) #decemberglutenvrij



Heerlijke brosse pasteitjes, gevuld met frisse mince meat vulling. Zoals beloofd, vandaag deel 2 van het recept voor mince pies.


We gaan deeg maken. 
Belangrijk bij dit shortbread deeg is dat je het zo min mogelijk bewerkt en zo koud mogelijk houdt.
Dus het deeg snel kneden met koude handen en dan meteen verdelen in stukjes van 30 gram en in de koelkast minimaal 1 uur laten afkoelen. De avond van tevoren is nog beter. Door de hoeveelheid boter en het minimale kneden krijgt het deeg zijn kruimelige structuur.


nodig voor 18 pasteitjes:
285 g witte bloem (ik gebruikte Dove’s Farm plain white flour)
75 g suiker
1 ½ tl bakpoeder
1 snufje zout
150 g koude boter                                                              
1 ei, losgeklopt                                                                                   
evt. 1 el ijskoud water                                                      logo: Bakers&Fakers                                                                                                                                                                                                                   

Meng bloem, suiker en bakpoeder, snijd de boter in piepkleine stukjes met 2 messen in het bloemmengsel. 


Voeg het ei toe en kneed met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Het duurt even voor het deeg samenkomt, even geduld voordat je eventueel water toevoegt, er zit genoeg boter in, maar deze is koud.

Verdeel het deeg in stukjes van 30 gram op een bord of in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat dan minimaal 1 uur rusten in de koelkast.


Ik bak de mince pies in muffin vormen. Ik knip rondjes van bakpapier voor de bodem om vastzitten te voorkomen en beboter en bestuif met een beetje bloem de zijkanten.

Zet de oven aan op 180°C.


Bekleed de muffin vormen zoals gezegd.

Leg een vel huishoudfolie of bakpapier op je werkblad en scheur een stuk huishoudfolie af.
Laat het deeg in de koelkast staan en gebruik steeds 1 stukje deeg. Zet de mince klaar. Hoe koeler het deeg blijft des te beter blijft het in vorm. Ik heb een onverwarmde keuken, dat is een voordeel ;-)

Rol het deegbolletje uit tussen het huishoudfolie tot 3 mm dikte en steek er een rondje uit van 7 cm. Laat voorzichtig in het vormpje zakken en duw aan met je vingers. Het resterende stukje deeg rol je weer uit en steek of snijd er een stervorm uit van 7 cm.


Schep een volle koffielepel mince meat in het deegbakje en leg de ster er boven op.
Herhaal met de rest van het deeg. 


Afhankelijk van de grootte van je muffinvorm; ik heb er 2 van 6 stuks, bak je de mince pies in 1 of meerdere keren. 


In het midden van de voorverwarmde oven 20-25 minuten tot goudbruin. Check rond 18 minuten of ze niet te hard gaan!
Haal ze dan uit de oven en laat volledig afkoelen, anders zijn ze nog te bros en vallen ze uit elkaar!! Haal ze dan voorzichtig uit de vorm. Ze worden stevig als ze koud zijn.


Bestrooi ze met poedersuiker en eet ze met je geliefden. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt, dus laat het me weten als je ze gemaakt hebt!


Morgen is het weer de beurt aan Mirjam van ikbenglutenvrij. Veel plezier en ik wens iedereen fijne glutenvrije feestdagen en een gezond en inspirerend 2017.





#decemberglutenvrij
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26 27 28 29 30


31


zaterdag 17 december 2016

winter groene soep - winter green soup (GF-SF-DF-V)



Dit recept is helemaal geïnspireerd door deze van Wheatfree-Meatfree. Het is mijn soepje als ik andijvie in mijn groentepakket krijg. Ik hou namelijk niet van andijvie. Maar goed, weggooien is ook zo wat. Doe ik liever niet. 

 Vroeger hadden we een cavia die dol was op andijvie, maar ondertussen heeft Bruintje dit leven verlaten en zijn er, in huis, geen nieuwe dieren bijgekomen. Wel heb ik een paar honderd wormen geadopteerd, in de moestuin wel te verstaan, in de wormenbak. En ik moet zeggen, ook deze diertjes zijn dol op andijvie ;-) Dus na het maken van deze, niet om aan te zien, doch zeer smakelijke, soep, krijgen de wormen de restjes. 

 Je hebt nodig voor 6 flinke koppen: 
1 ui, fijngesneden 
2 grote tenen knoflook, fijngesneden 
3 cm gember, fijngesneden 
1 kleine gele of groene paprika, in kleine blokjes 
½ knolselderij, in kleine blokjes 
1 el gemalen sumac (bij Turkse winkels te koop of maak een mix van citroenrasp en –sap met wat gemalen zwarte peper) 
1 volle tl gemalen komijn 
1 volle tl gemalen koriander 
½ tl oregano 
½ tl tijm 
150 g groene mungbonen 
1 ½ l groentebouillon 
1 kropje andijvie, alleen de lichte blaadjes, heel fijngesneden, gewassen, ongeveer 250 gram 
3 el witte basmati rijst 

 Fruit de ui, knoflook, gember, paprika- en knolselderijblokjes zachtjes ongeveer 8 minuten in wat olijfolie. Voeg dan de specerijen toe en bak ze 1 minuut mee. voeg dan de mungbonen en de groentebouillontoe, breng aan de kook en laat ongeveer 1 uur zachtjes koken met het deksel op de pan tot de mungbonen gaar zijn. Proef na 45 minuten even om te kijken of het al zo ver is. 

 Voeg dan rijst en andijvie toe en laat nog 10 minuutjes pruttelen. Bewaar wat andijvie voor het serveren, of wie weet heb je wat verse kruiden in keuken of tuin, dat frist het geheel wat op, anders is het een vrij groenbruinig soepje.

 Maar laat je niet afleiden door de kleur, de smaak is fantastisch. De sumac geeft de soep iets fruitig-zurigs en de specerijen een exotische toets. Echt heel lekker en perfect voor koude en grijze dagen! 


 For 6 you’ll need:
1 onion, finely cut
2 fat cloves of garlic, finely cut
3 cm/1 inch of ginger, finely cut
1 small green or yellow bell pepper, in small cubes
½ celeriac, in small cubes
1 tbsp sumac (Turkisch or Iranaian stores or when you cannot obtain it mix some lemon zest and juice with some ground black pepper)
1 heaped tsp ground cumin
1 heaped tsp ground coriander
½ tsp oregano
½ tsp thyme
¾ cup/ 150 g green mung beans
6 cups/ 1 ½ l vegetable stock
2-3 cups finely cut curly endive
3 tbsp white basmati rice

In a big soup casserole heat some olive oil and on low heat fry onion, garlic, ginger, bell pepper and celeriac cubes for 8 minutes. Add spices and fry another minute.

Then add mung beans and stock and bring to the boil and, with the lid on, let it simmer slowly for 1 hour till the mung beans are done. You can try after 45 minutes if they are done yet. If so add rice and curly endive and let it cook some for 10-15 minutes.

Serve with some extra curly endive or some green herbs to brighten up the color.

Ok, this soup doesn’t look too sexy maybe, but the taste is incredible! The sumac gives it a fruity tanginess and the spices an exotic touch, just amazing! Perfect for cold, grey days. Enjoy!

zaterdag 3 december 2016

Glutenvrije mince pies (deel 1) - #decemberglutenvrij


Het is ongelooflijk dat de laatste maand van het jaar al weer is aangebroken! 
Ik ben heel blij om dit jaar weer mee te doen met de #decemberglutenvrij estafette. Het met elkaar delen van glutenvrije ideeën, tips , zorgen en natuurlijk heerlijke recepten, helpt om de, soms stressvolle, decembertijd gezond, vrolijk en glutenvrij door te komen.

logo: Bakers and Fakers 

Ik zal me eerst even voorstellen: Ik ben Linda Dubbeldam, 54 jaar en al weer bijna 10 jaar geleden gediagnosticeerd met coeliakie. Kijk even op deze pagina voor meer info over mij; er staat ook nog een lekker soepje in!
Nog steeds ben ik zeer geïnspireerd om glutenvrije recepten te ontwikkelen, die voornamelijk erg lekker moeten zijn, maar ook “gezond”, wat dat ook moge betekenen tegenwoordig.

Mijn motto is: kook en eet met aandacht voor wat je lichaam nodig heeft.



Ik heb dit jaar gekozen voor een enigszins bewerkelijk recept, maar het is zó lekker, dat moet je gewoon een keer maken. Helemaal gezellig met je kind of je oma. Ik maak het al jaren, niet persé alleen met de kerst ;-)

Mince pies hebben hun oorsprong in de Middeleeuwen. Ze werden gemaakt in Engeland en de mince (letterlijk: gehakt) bestond uit een mengsel van vlees, zuidvruchten en specerijen. De specerijen en gedroogde exotische vruchten toonden aan hoe welgesteld je toen was.

Deze glutenvrije mince pies maak je in 2 etappes: eerst maak je de mince oftewel de gehakte vulling; deze laat je minstens een week macereren: de smaken trekken dan langzaam in het fruit, dat zacht wordt en diep van smaak.
Als je weinig tijd hebt of vergeten bent de mince te maken, kun je nog een nacht van te voren alles mengen. De smaak zal wat minder intens zijn, maar nog steeds heel lekker!


Nodig voor de mince:
150 g rozijnen
55 g krenten
70 g gesuikerde sinaasappelschil
30 g cranberry’s
40 g gehakte amandelen
½  goudrenet, geraspt
80 g rietsuiker
rasp en sap van citroen, mandarijn of sinaasappel
1 tl speculaas kruiden
1 snufje zeezout
peper uit de molen
30 ml bruine rum

Dit recept leent zich ervoor om te experimenteren: je kunt allerlei gedroogd fruit toevoegen, maar ook gehakte ananas op sap of gedroogde mango voor een exotische smaak; verschillende noten, dadels in stukjes. Met of zonder suiker of drank.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar, proef goed en bewaar in de koelkast tot gebruik. Roer iedere dag even door. Bewaar in een afgesloten bak of pot. 

Op 1e Kerstdag ga ik verder met de mince pies; dus houd het blog in de gaten en bak samen met mij en/of je kids deze heerlijke frisse en feestelijke taartjes.

Ik geef het stokje nu door aan GlutenvrijeMama; zij zal morgen haar bijdrage leveren aan #decemberglutenvrij.

Klik gewoon op de kalender; iedere dag zal een nieuwe blog verschijnen!


#decemberglutenvrij
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26 27 28 29 30


31


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...