zondag 15 januari 2012

Sesame nori crackers – sesam-nori crackers(GF-DF-SF)


This week I got a comment from Louise, she wrote me that she was so happy that she could make a cracker for her husband now she had discovered my blog. I am always happy when someone appreciates what I do and so for her and her husband I made these lovely new crackers.
I put in a pinch of nanami togarashi which I found in the toko(oriental shop). I had decided to make a cracker with nori, because I like the taste, but also because I want to eat more seaweed. Seaweed is such a rich source of nutrition. Nori is about a third protein and a third dietary fiber. It contains high proportions of iodine, carotene, vitamins A, B and C, as well as significant amounts of calcium and iron. Combined with almond flour this is a very tasty and healthy snack and what do we want more?

Sesame nori crackers (30 pcs)

150 g blanched almond flour
35 g black sesame seeds
35 g white sesame seeds
1-2 g sea salt
1 organic egg, whisked frothy with a fork
1 tbsp olive oil
1 tbsp sesame oil
1 sheet of nori
¼- ½ tsp nanami togarashi*
Pre heat your oven on 180 ˚C.

Roast the nori sheet above a gas flame till it changes color and gets crispier. Crumble it with your hands above a bowl and mix in all the other ingredients and fork it through till a dough forms. With a clean hand knead it into a ball and divide it in 2.
Then roll it out as flat as you can, the flatter the crispier.

I put a piece of baking paper on my working spot and on it one piece of the dough. On top I place a piece of cling film and then I roll out the dough with a rolling pin, about 3mm. Remove the cling film and cut into squares with a pizza knife. Place the baking paper with the dough on your baking tray and bake the crackers in 12-15 minutes till golden brown. Remove from the oven and let cool for 5 minutes, then break on the pre cut lines and let the crackers cool completely.
Repeat with the second piece of dough.

*nanami togarashi: Japanese spice blend: chili pepper, orange peel, black and white sesame seed, Japanese pepper, ginger and seaweed


Sesam-nori crackers (30 stuks)

150 g amandelmeel
35 g zwart sesamzaad
35 g wit sesamzaad
1-2 g zeezout
1 biologisch ei, losgeklopt met een vork
1 el olijfolie
1 el sesamolie
1 vel nori
¼ - ½ tl nanami togarashi*
Verwarm de oven voor op 180 ˚C.

Rooster het vel nori boven een gasvlam tot het verkleurt en knapperig wordt. Verkruimel het met je handen boven een kom en voeg de andere ingrediënten toe. Roer en prak met een vork tot het deeg zich vormt. Kneed dan met een koele hand tot een bal. Verdeel in 2 stukken.
Rol het dan uit zo dun als je kan, hoe dunner hoe knapperiger de cracker.

Ik leg een stuk bakpapier op mijn werkblad en leg hier een stuk deeg op. Daar bovenop een stuk huishoudfolie en zo rol ik het deeg uit met een deegroller, tot 3mm ongeveer. Haal dan het huishoudfolie eraf en snijd in vierkantjes met een pizzasnijder of mes. Leg het bakpapier met deeg op een bakplaat en bak de deegplak in 12-15 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen voordat je de crackers breekt op de voorgesneden lijnen. Laat dan helemaal afkoelen.

*nanami togarashi: Japans kruidenmengsel: chilipeper, sinaasappelschil,zwart en wit sesamzaad, Japanse peper, gember, zeewier

Geen opmerkingen: