dinsdag 24 januari 2012

raw beetroot salad - rauwe bietjessalade (GF-DF-SF-V)


I thought every child eats beetroot, they are sweet and, when cooked, soft and pretty to look at. Not mine, he really dislikes them. So when I got beets in my organic vegetable crate they are all mine, I make soup, I roast them, cook them , bake them, marinate them, but for the first time I used them raw. Yesterday I made this really simple and yummy salad. The beets are so beautiful on the inside:


Raw beet root salad
1-2-3 fresh beetroots
1 clove of garlic, pureed
1 tangerine, juiced
1 tbsp orange water
mustard
really good extra virgin olive oil
freshly ground black pepper
sea salt
flat parsley, 1 handful, chopped

Peel the beetroots and grate them not too fine.
Make a vinaigrette as you like with the tangerine juice, orange water, mustard, olive oil, garlic, pepper and salt. Mix with the grated beetroots, add the parsley and let it infuse for at least an hour.
A lovely side dish with fish or a hot curry and rice.

You can replace the tangerine for lemon or lime, leave out the garlic, add some finely sliced red onion, add some honey in the vinaigrette. This is so versatile, just do as you like or use what’s in your cupboard.

Rauwe bietjes salade
1-2-3 verse bietjes
1 teen knoflook, uit de knijper
1 mandarijntje, geperst
1 el sinasappelbloesem water
mosterd
erg lekkere extra vergine olijfolie
versgemalen zwarte peper
zeezout
platte peterselie, 1 handvol, gehakt

Schil de bietjes en rasp de bietjes op een grove rasp.
Maak een vinaigrette zoals je zelf lekker vindt. Ik maak er een met mandarijnsap, sinasappelbloesem water, een schep mosterd, olijfolie, peper en zeezout. Mix met de geraspte bietjes, voeg de gehakte peterselie toe en laat zeker 1 uur intrekken.
Heerlijk met een geroosterd visje of bij een pittige curry met rijst.

Je kan het mandarijnsap vervangen door citroen of een andere citrusvrucht, de knoflook vervangen door een fijngesnipperd rood uitje, wat honing toevoegen, alles is mogelijk, doe zoals je zelf denkt dat het het lekkerst is, of laat je leiden door wat je in huis hebt!

2 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

I also love, adore beetroot in any form. I also love them raw, just peeled & tossed in a beautiful dressing.


This is a great & tasty recipe! Love it! ;)

Karien zei

Ik krijg mijn kinderen ook lastig aan de biet, helaas. Behalve in de pasta, gepureerd, met roomkaas, tot een 'roze saus' Met natuurlijk roze vis (zalm) heelrijk! Deze salade klinkt ook goed!