donderdag 12 januari 2012

spicy carrot bread - kruidig wortelbrood (GF-DF-SF)


For this new bread I was inspired by Karina, the Gluten-free Goddess. Read her story here.
Hers is more a cake-like bread. I wanted a bread-like bread, so I made a few changes and hoped that leaving out the sugar would not destroy this gorgeous looking bread.
I’m not in the mood for failure today. It’s dripping, it’s cold and it’s gray outside, that’s enough for me. No, I need uplifting, warm things, hugging, hot tea, warm bread, good music, love and affection. For me a warm oven is a good start ;-)
And what comes out of it of course.
This is a winner, really.

Spicy carrot bread
(GF-DF-SF)

dry ingredients:
110 g buckwheat flour
70 g brown rice flour
60 g tapioca flour
25 g blanched almond flour
2 tsp tartaric acid baking powder
½ tsp sea salt
1 tsp cinnamon
½ tsp ginger powder
¼ tsp nutmeg
pinch of clove powder

wet ingredients:
2 organic eggs, whisked together with
½ cup coconut oil or olive oil and
½ cup coconut milk

60 g finely grated organic carrots
75 g raisins
60 g shelled and roughly chopped walnuts

Check your ingredients first and prepare them in 3 different bowls.

Pre heat your oven on 180 ˚C.

Prepare your baking tin. I used a glass Pyrex bread loaf tin of 28 cm, the bread is not so high so you can use a smaller one, till 24 cm will do. You can put a piece of baking paper on the bottom and long ends, but my bread didn’t stick at all.

Mix the dry ingredients in a big bowl well.

Whisk together the wet ingredients and pour them in the bowl with the dry ingredients. Stir with a spoon. It will be a thick muffin-like batter.
Add the carrots, raisins and walnuts and stir them in.


Scoop the dough in your prepared tin and smooth the top with a silicon spatula.
Bake in the middle of the oven for 1 hour. Then check by sticking a bamboo stick in the middle, when it comes out clean your bread is done. The bread feels firm on the top.
Let it cool on a wire rack before slicing it.
Especially recommended with some cashew or other nut butter!


Kruidig wortelbrood (GF-DF-SF)

droge ingredienten:
110 g boekweitmeel
70 g bruine rijstmeel
60 g tapiocameel
25 g amandelmeel
2 tl wijnsteenzuur bakpoeder
½ tl zeezout
1 tl kaneel
½ tl gemberpoeder
¼ tl nootmuskaat
snufje kruidnagelpoeder

natte ingrediënten:
2 biologische eieren, losgeklopt met
125 ml kokosolie of olijfolie en
125 ml kokosmelk

60 g fijn geraspte biologische wortel
75 g rozijnen
60 g gedopte grof gehakte walnoten

Zet eerst alle ingrediënten klaar en 3 kommen.

Verwarm de oven voor op 180 ˚C.

Prepareer je bakvorm.
Ik gebruikte een glazen Pyrex brood/cakevorm van 28 cm. Het brood werd niet zo hoog, dus kan je ook een iets kleinere, tot 24 cm, gebruiken. Mijn brood was niet aan de randen vastgebakken, maar je kunt een stuk bakpapier op de bodem en lange zijden leggen om dit eventueel te voorkomen.

Mix in een grote kom de droge ingrediënten goed door elkaar.

Klop de eitjes los met de rest van de natte ingrediënten en giet bij de kom met droge ingrediënten. Roer goed door elkaar met een pollepel. Het wordt een dik vloeibaar beslag zoals bij muffins.
Voeg dan geraspte wortel, rozijnen en walnoten toe en roer ze er goed doorheen.
Schep dan het beslag in de bakvorm en bak je brood 1 uur in het midden van de oven.


Controleer of het brood gaar is door een bamboeprikker in het midden te steken, als deze er droog uitkomt is je brood gaar. De bovenkant voelt stevig aan.

Haal het brood voorzichtig uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rekje.
Vooral erg lekker met cashewpasta of een andere notenpasta.


3 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

Your spiced carrot bread looks amazing, wonderful & ooh so appetizing too, Linda!

Waw!

Gertie zei

Ik kwam per toeval op je blog terecht.Fijn eens in het Nederlands glutenvrije recepten te vinden.Waar vind je wijnsteenzuur bakpoeder?

boeddhamum zei

Hi Gertie,
wijnsteenzuur bakpoeder van Natufood koop ik bij de natuurwinkel of via glutenvrijemarkt.com

groet, Linda