Quinoa, ook wel graan uit de Andes genoemd, is eigenlijk geen graansoort, maar een lid van de ganzevoetfamilie, familie van onze spinazie.
Het is een zeer voedzaam gewas, de zaden worden gebruikt in zijn geheel of tot meel gemalen. Het is rijk aan aminozuren, het eiwitgehalte is 3 x zo hoog als zilvervliesrijst, en rijk aan mineralen en vitamines als calcium, magnesium, ijzer, vitamine B2 en E.
Echt krachtvoer dus.
De smaak is enigszins nootachtig, gekookt is quinoa zacht van smaak en nog een beetje crunchy, waardoor het te gebruiken is in ontbijt en als vervanging van bijvoorbeeld rijst of couscous.
Quinoa is al met een al een super”graan” voor mensen met coeliakie, rijk aan voedingsstoffen en glutenvrij!
En het is simpel te bereiden: 1 deel quinoa op 2 delen water.
Krachtontbijt 2 (1 pers)
60 g quinoa
160 ml water
½ banaan
handje frambozen of blauwe bessen (diepvries of vers)
volle yoghurt
ahornsiroop of honing
1 el gestampte pitten: bijvoorbeeld sesamzaad, zonnepitten en pompoenpitten
Zet de quinoa op met het water en kook 10 minuten zachtjes met het deksel erop.
Zet het vuur uit en voeg de halve banaan in plakjes toe met evt. een handje frambozen of blauwe bessen. Deksel erop en 5 minuten laten staan.
Stamp ondertussen de pitten.
Schep het quinoamengsel in een kom, schenk er een flinke scheut yoghurt bij en wat ahornsiroop en bestrooi met de pitten.
Geniet van dit zalige, energierijke ontbijt bij voorkeur in de ochtendzon!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten