Snijbonen.
Mijn beide opa’s hadden een moestuin; de een achter het huis en de ander op een landje achter de schuur over een slootje met een plank. Ik heb daar nog wel wat herinneringen aan, hoewel vaag, want beide opa’s werden niet oud, helaas.
Maar snijbonen hadden ze altijd volop, want die kan je zo makkelijk inmaken. Oma V. vooral, zij had een koele inloopkelder en maakte van alles en nog wat in, zodat we in de winter bij oma nog zoute snijbonen met witte bonen (blote billetjes in het gras genaamd) en bietjes aten. Je kunt je afvragen hoe gezond dit was, hoeveel vitaminen er nog in de zeer gare groente zat, want er werd volop zout gebruikt en daarna werden de potten geweckt. Dit betekent dat ze in een grote pan met kokend water werden gepasteuriseerd, oftewel heel lang gekookt.
Vandaag maak ik langzaam gebakken snijbonen, die nog ietwat beet hebben. Het recept is ontleend aan het boek Lekker Hollands, van Yolanda van der Jagt.
Gebakken snijbonen met knoflook (2 pers)
400g snijbonen, gewassen en gerist
4 el olijfolie
2 tenen knoflook, in flinterdunne plakjes
2 el balsamicoazijn of rode wijnazijn
Zout en peper
Snijd de snijbonen in stukjes van 3-4 cm.
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de bonen op redelijk hoog vuur een minuut of 10 terwijl je steeds roert. Ze knapperen in de pan en krijgen bruine blaren.
Dan zet je het vuur laag en terwijl je af en toe omschept smoor je de bonen nog 10 minuten.
Voeg dan de knoflook toe samen met de azijn en breng op smaak met peper en zout.
Laat de bonen nog een minuut of 10 smoren, dan blijven ze beetgaar of wat langer als je ze zachter wilt.
Als de bonen te droog dreigen te worden kun je een klein scheutje water toevoegen.
Proef en breng ze eventueel nog op smaak met peper en zout en dien op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten