dinsdag 10 augustus 2010

tomatensoep


De lekkerste tomatensoep maak je zelf.
Het is nu de tijd voor echt rijpe tomaten; er is heel veel keus dus beperk je niet tot de standaard tomaat van AH, maar ga naar de markt, de natuurvoedingswinkel of fiets naar het platteland en koop ze daar.
De smaak van een tomaat kan verschillen, maar het allerbelangrijkste voor de smaak van een tomaat is de rijpheid, niet de looks.
Dus koop rijpe tomaten en maak deze pure, simpele en oh zo lekkere soep!

tomatensoep (ongeveer 2l)

1 ½ kg rijpe tomaten
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
zout en versgemalen peper
bundeltje verse kruiden uit de tuin, zoals selderij, peterselie, oregano, tijm en laurier
½ l water

Zet een grote, ruime pan op met 10 cm water en breng dit aan de kook.
Ondertussen kruis je de achterkant van de tomaten in met een scherp mes.
(zoals je ziet zijn deze tomaten niet "perfect" gevormd en verschillend van grootte)

Doe alle tomaten tegelijk in het kokende water en laat 1 minuut staan.
Giet ze af of beter nog schep ze eruit (het water kun je gebruiken voor de soep).

Giet dan 2 el olijfolie in een soeppan en fruit heel zachtjes de ui en knoflook een minuut of 5. Roer af en toe.

Ondertussen haal je de velletjes van de tomaten en snijd je elke tomaat in 8 stukken. Ik snijd ook nog de harde steelaanzet uit de tomaat!
Doe de tomaatstukken bij het ui-knoflookmengsel en roer goed door.
Breng aan de kook en giet een halve liter water (uit de blancheerpan!) en de kruiden erbij, ½ tl zout en flink wat versgemalen zwarte peper.
Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en kook alles zachtjes 30 minuten.
Verwijder dan de kruiden en pureer de soep, proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Geen opmerkingen: