vrijdag 15 oktober 2010

koekbrood (GF-SF)
















Het is bruin, een beetje klef en ruikt naar speculaaskruiden:
juist, ontbijtkoek of peperkoek of kruidkoek, maar waarom eigenlijk niet ontbijtbrood of broodkoek of koekbrood of kruidbrood?

In mijn jeugdjaren noemden we ontbijtkoek gewoon "koek", wie wil er een plak koek? En dan met dik roomboter erop bij de warme chocomel. En ik nam ook wel koek op brood mee naar school, heerlijk zo'n dubbeldikke boterham!
Behalve in Belgie en Nederland kun je ook pain d'épices (kruidenbrood!) in Frankrijk kopen.

Van ontbijtkoek wordt altijd gezegd dat het gezond is, omdat er geen vet in zit en volop vezels. Helaas zit een ontbijtkoek altijd vol met suiker, wat wordt omgezet in vet in je lichaam.

In deze glutenvrije ontbijtkoek of geen vet, maar ook geen suiker!!
Meer brood dan koek, vind ik, lekker klef en pittig van de kruiden.


ontbijtkoek (12 plakken)

85 g rijstmeel
85 g boekweitmeel
30 g bruine teff
50 g amandelmeel (fijngemalen)
2 el koekkruiden
10 g wijnsteenbakpoeder
5 g xanthangom
1 snuf zout
130 g dadelstroop
70 g agavesiroop
250 ml yoghurt

Verwarm de oven voor op 175˚ C.
Meng eerst alle droge ingrediënten.
Meng in een andere kom de natte ingrediënten en voeg ze in 1 keer bij de droge.
Roer alles snel en goed door elkaar en stort het deeg/beslag in een rechthoekige vorm (21 x 10cm) die bekleed is met ingevet bakpapier.
Strijk de bovenkant glad met een natgemaakte spatel en zet in het midden van de oven.
Bak de koek 1uur en 15 minuten op 175˚ C

Geen opmerkingen: