Dit is een bewerking van een klassiek Frans recept uit de Cevennen: Ravien Cévenol.
Ik ben niet zo’n andijvieliefhebber, maar het groeit blijkbaar goed in de Strijense grond, want andijvie zit regelmatig in het groentenpakket. Je kunt andijvie rauw eten , maar ook stoven en roerbakken. Het is een goede bron van vitamine C en ijzer.
Dit gerecht is uitstekend na een flinke buitenwandeling; het is een echt boers gerecht met verfijnde smaken. Lekker met een goed glas rode wijn.
Het wordt in Frankrijk gegeten als stevig lunchgerecht of als licht hoofdgerecht. Met een soepje vooraf prima op een koude dag als deze, ook hier!
Ravien cévenol (3 pers)
500g aardappels, geschild
250g andijvie, gebruik alleen het frisse, lichtgroene middengedeelte, heel fijngesneden.
20 walnoten, grofgehakt
1 goudrenet of andere smaakvolle, zurige appel, in blokjes
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
4 el olijfolie of als je hebt walnotenolie
1 ½ el wijnazijn of notenazijn
zout en peper
Kook de aardappels gaar, giet ze af en snijd ze in de pan met een scherp mes, grof in stukjes.
Terwijl de aardappels koken snijd en bereid je de rest van de ingrediënten, de appel pas op het allerlaatste moment, anders wordt hij bruin. Maak een vinaigrette van de olie, azijn, peper en zout en zet deze apart.
Doe dan de aardappelstukjes in een mooie slakom en meng tot en met de bleekselderij goed door elkaar. Doe dit snel, giet de vinaigrette erover heen, meng nogmaals en serveer de salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten