Als ik in kookboeken blader kom ik wel eens iets tegen, waarvan ik denk, hmm, ziet er lekker uit, maar is dat het ook wel?
Dit recept komt uit het boek Koken zonder Opvliegers, van Marilyn Glennville, het bevat een aantal lekkere recepten en een uitleg van het belang van fyto-oestrogenen als je in de overgang bent.
Fyto-oestrogenen komen van nature voor in voedsel, lijken op lichamelijk oestrogeen, wat er voor zorgt dat we sterke botten, een gezond hart, minder kans op borstkanker en minimale menopauzeverschijnselen hebben.
Ze komen veel voor in peulvruchten (vooral soja), groenten, vruchten en granen. Ideaal voor iemand met coeliakie die ook geen vlees eet!
Havermeel is een goede bron van fyto-oestrogenen, het levert veel vezels en is goed voor een gezonde cholesterolspiegel.
En nou ja, het woord kroket doet me toch altijd denken aan iets met gluten. Deze glutenvrije kroketten komen in de buurt van “echte”, ze zijn alleen veel steviger en veel smakelijker!!
Tofu-haverkroketten (8-10 stuks)
100 g havermeel (glutenvrij van Provena), plus wat extra op een bord om ze door heen te rollen
125 g tofu, een ½ uur in een theedoek gerold met een gewicht erop
6 takjes verse tijm, gerist
1 bakje bieslook, fijngehakt
3 el verse peterselie, fijngehakt
3 el zeewiervlokken
2 el hummus ( kikkererwtenpuree, met knoflook, tahin en citroensap)
75 g cheddar, geraspt
1 el honing
1 el tamari
1 eitje
versgemalen peper en zout
4 el olijfolie
Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie in een ruime kom en kneed tot een samenhangend en goedgemengd geheel.
Maak je handen nat, het is even een kliederboel, en vorm steeds een bal die je uitrolt tot een worstvorm die je vervolgens door het havermeel rolt.
Leg ze op een schoon bord en koel ze een half uur in de koelkast.
Bak ze vervolgens in de olijfolie op een matig vuur mooi bruin, terwijl je ze regelmatig keert.
Dit duurt zo 15 tot 20 minuten.
Serveer met een frisse salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten