maandag 15 november 2010

kokospita's plat brood 8 (GF-DF-SF)

Gemaakt van kokosmeel wel te verstaan.
Ideaal voor een grijs weekend en om samen met je (glutenvrije) kind te maken.
Deze broodjes zijn vrij bewerkelijk om te maken, trek er gerust een halve dag voor uit, maar dan heb je ook echt erg lekkere pitabroodjes. Maak er meteen een stuk of 8 en vries in wat je niet dezelfde dag eet.

Het recept heb ik geleend en bewerkt van Straight Into Bed Cakefree and Dried, een Engelse site over glutenvrij leven en homeopathie.

kokospita's (8 stuks)

1 rijpe banaan (85g)
112 g kokosmeel (ik gebruik glutenvrij kokosmeel van Amanprana)
112 g bruine teff
56 g tapiocameel
56 g bruine rijstmeel
200ml warm water
2 tl gedroogde gist
2 tl xanthangom
1 tl zout
1 ei, losgeklopt
50 ml olijfolie
50-100ml warm water

Doe de 4 meelsoorten in een pan en verwarm zachtjes 10 minuten terwijl je af en toe roert of in een warme oven.

Ondertussen prak je de banaan en meng deze met het warme water en de gist. Laat 15 minuten op en warme plaats staan zodat de gist kan gaan werken. Dat zie je als het gaat bruisen.

Bij het nu lauwe meel doe je de xanthangom en het zout en meng alles goed door elkaar.

Weeg 168 g van het meelmengsel af en doe dit in een voorverwarmde schaal. Giet bijvoorbeeld warm water in de schaal, laat even staan, giet en droog af.
Hierbij doe je het gistmengsel en het ei. Meng en kneed snel tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek met een schone theedoek over de kom.

Na 1 uur doe je de rest van het meelmengsel erbij, samen met de olijfolie en zoveel warm water tot je een mooi, droog deeg hebt.
Dit laat je weer 10 minuten rusten.

Ondertussen bekleed je 2 bakplaten met bakpapier die je met wat olie invet.

Bestrooi dan je werkblad met ruim meel, rijstmeel gebruikte ik, verdeel je deeg in 8 stukken en rol ieder stuk uit tot een rond plat broodje van ongeveer 0,5 tot 0,7 cm. Niet te dik, maar zeker ook niet te dun.

Leg op iedere bakplaat 4 pita’s en met een doek eroverheen laat je ze nog een uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven ruim van te voren op 200˚C en zet er een bakje water in, zodat de oven warm-vochtig wordt. Dit helpt bij het opblazen van de pita’s.

Besprenkel de pita’s met water en bak ze 10-12 minuten in de oven, 4 tegelijk.

Ze zijn echt overheerlijk van smaak ondanks het feit dat ze niet zo super opbliezen.
Daardoor zijn ze niet zo goed te vullen, maar beleggen gaat net zo goed.

Geen opmerkingen: