Geïnspireerd op de Amerikaanse coleslaw maakte ik van de superverse Chinese kool die in het groentepakket zat deze knapperige en frisse salade.
Ik vind witte kool nogal zwaar te verteren als ze rauw is, maar witte kool is een lichter en frisser alternatief.
Chinese kool bevat, zoals alle koolsoorten, veel vitamine C en ook calcium. Dat is meteen ook het fijne van kool, dè vitamine C-bezorger in de winter.
Chinese kool kun je rauw eten ,maar zeker ook warm: roerbakken, kort stoven, verwerken in een stamppotje, in een soepje. Mogelijkheden genoeg.
Mensen die zeggen: ik hou niet van kool, begrijp ik dan ook niet. Je kunt kool zo lekker maken als je wilt. Belangrijk is vooral de kool niet tè gaar klaar te maken, maar dat geldt eigenlijk voor alle groenten, dan verdwijnen de voedingsstoffen ook meteen.
Kapotgekookte kool stinkt, dus moet je dat niet eten!
Ik kan het weten, want als kind van 12 at ik dit weleens in Polen, brrr, als ik er nog aan denk, samen met gekookte aardappelen en gebakken lever.
Later had ik vegetarische vrienden in Poznan; zij wisten wel hoe je kool klaar moet maken, zij maakten bijvoorbeeld koolsalade met karwijzaad, mmm!
Deze salade vind iedereen lekker; ik weet het zeker.
Zo, als bijgerechtje of met falafelballetjes op een broodje of als lunchgerecht.
Chinese koolsalade (4 pers)
½ Chinese kool
2 flinke wortels of 1 kleine winterwortel
½ rode ui, fijngesneden
1 flinke hand gesneden peterselie, grofgehakt
1 lekkere appel
2 el mayonaise
sap van 1 limoen
peper en zout
Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd de halve kool zeer fijn met een superscherp mes. Doe in een grote schaal.
Was en schil de wortel en rasp deze op een grove rasp. Voeg bij de kool, samen met de ui en de peterselie.
Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Doe de appel ook in de schaal en pers de limoen erboven uit. Schep 2 eetlepels mayonaise erbij en flink wat peper en een beetje zout naar smaak.
Meng dan alles zeer goed door elkaar.
Proef en zeg het voort: kool is heerlijk!!
4 opmerkingen:
Mmm het was heerlijk!! :D
Dank je Elise,
ik maak deze salade heel regelmatig, ook erg lekker op brood!
Heerlijke salade !!
Lijkt me ook lekker met stukjes ananas of mineola.
dank je Corrie!
Probeer het zeker uit met ananas of mineola; appel heeft wel een bite. Ben benieuwd.
Een reactie posten