woensdag 18 mei 2011

Orange scented amaretti – sinaasappelbloesem amaretti(GF- DF)


I was craving for a cookie today, I definitely needed something sweet.
Something quick, something tasty.
A cookie that lasts when I take it out, no crumbly thing but crunchy and firm.
I made these wonderful gluten-free amaretti.
Just try it and convince yourself.

Orange scented amaretti (14 pcs)
printversion

100 g almond flour
100 g cane sugar
1 egg white
1 tbsp candied orange peel
1 tbsp orange blossom water
14 whole almonds

Pre-heat the oven on 200˚ C and cover a baking tray with some parchment paper.

Put the cane sugar in a small food processor and blend it till it’s less coarse, about 1 minute.
Add almond meal and orange peel and blend everything together for another 15 seconds.

In a big bowl whisk the egg white till it begins to form white foam, not totally till it peaks, let’s say about half way.

Stir in the dry ingredients and mix till a dough forms.

“Wash” your hands in orange blossom water and roll small balls from the dough which you put on the tray. Depending of the size you can make 10 – 20 amaretti.
Push in the whole almonds and bake the amaretti for about 10-12 minutes till golden brown.


Sinaasappelbloesem amaretti (14 pcs)
printversie

100 g amandelmeel
100 g rietsuiker
1 eiwit
1 el geconfijte sinaasappelsnippers
1 el sinaasappelbloesem water
14 hele amandelen

Verwarm de oven voor op 200˚ C en bedek een bakplaat met bakpapier.

Doe de rietsuiker in een keukenmachine en maal tot het een stuk fijner is, ongeveer 1 minuut.
Voeg het amandelmeel toe met de geconfijte sinaasappelschil en maal alles nog 15 seconden samen.

Klop het eiwit los in een grote kom tot het flink schuimig wordt, zo halverwege tussen vloeibaar en compleet stijf.

Roer de droge ingrediënten erdoor tot er een deeg ontstaat.
“Was” je handen in het oranjebloesem water en vorm balletjes van het deeg die je op de bakplaat legt. Afhankelijk van de grootte kun je 10 tot 20 amaretti maken.
Druk een amandel in ieder bolletje en bak de amaretti in 10-12 minuten goudbruin.

2 opmerkingen:

AnjasFood4Thought zei

Oh, this is the recipe I needed tonight. Another cookie experiment earlier this afternoon failed. Now I need something quick and fool-proof. These ones seem to be my savior. Thanks!

Ina zei

These cookies sound delicious! I must look for orange blossom water!