I love all this commotion but it is an attack to my energy system too. I need to recharge my battery.
SO now it's time for a quiet gaze out of the window, for dreaming about our planned trip to India, for taking a stroll in the park in the wind with a bonnet and shawl, for cleaning the house, putting everything back and let the dust settle down again in the corners.
And it's time of course for bread, a new bread, a simple bread, but a very tasty one, with a beautiful name: Rieska.
I was inspired by Scandi Foodie and after some more browsing on the internet I made this one with glutenfree oat flour.
Rieska (4 pcs)
300 g mashed potatoes
100g gluten free oat flour
1 large organic egg
pinch of salt
Pre-heat the oven on 220˚C.
Mix all the ingredients together and knead into a soft dough. Make 4 portions and flatten them out on a piece of baking paper with your hand or a rolling pin, about 16 cm diameter. It's a little sticky.
Put them on a with baking paper lined oven tray and prick the breads with a fork.
Bake in the hot oven for 15-20 minutes till they are golden brown.
They are great served warm with some butter, smoked salmon and fresh dill, or served as they are with a bowl of soup.
Rieska (4 stuks)
300 g aardappelpuree
100 g glutenvrij havermeel (Provena)
1 groot biologisch ei
snuf zout
Verwarm de oven voor op 220 ˚C.
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een zacht deeg. Het is ietsje plakkerig.
Verdeel in vieren en rol ieder stuk uit met hand of deegroller tot een cirkel van ongeveer 16 cm. Doe dit op een stuk bakpapier.
Leg de rieska op een met bakpapier bekleedde bakplaat en prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bak ze in de hete oven 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Ze zijn heerlijk warm geserveerd met wat boter, gerookte zalm en verse dille, maar ook heerlijk zo als ze zijn met een kom soep!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten