It is delicious and …again with cranberries. What is this cranberry thing?
Nothing to do with Christmas, dried cranberries are available all year round.
They are rich in fibers, vitamins C, B-complex and A and minerals like calcium, kalium and magnesium. The juice of cranberries are used in prevention and healing of bladder infections.
In Holland the cranberry is an exotic species. The story goes that in 1845 a barrel with cranberries washed ashore on the Isle of Terschelling, one of the Frisian Islands in the north of Holland. Sailors took with them barrels of cranberries from North America to prevent scurvy on their long trips. Since then the plant has been cultivated and spread to the isles of Vlieland en Ameland and to some northern parts of Friesland and Groningen.
Baked oatmeal (2-3 portions)
100g gluten free rolled oats
12 raw almonds, chopped roughly
1 tbsp fresh kefir or yoghurt
pinch of salt
1 organic egg
100 ml full fat organic milk
1 tbsp maple syrup
1 heaped tbsp dried cranberries
1 heaped tbsp raisins or dried apricots or dates
1 tsp cinnamon
1 tbsp melted coconut oil
Soak the gluten free oats together with the chopped almonds, kefir or yoghurt, salt and enough water to submerge the oats completely overnight or for at least 8 hours. I use a stoneware bowl with lid. My kitchen is not warm, I let the bowl just stand on the kitchen sink or on the stove, it works well.
Next morning pre heat the oven on 180 ˚C.
Mix egg, milk and maple syrup till frothy and pour into the oats mixture, mix well.
Then stir in the dried cranberries and raisins or any other dried fruit with the cinnamon and the melted coconut oil.
Put the bowl in the oven, without the lid, and bake for 40-45 minutes, till you smell a delicious smell and all the liquid has evaporated and the oat is coloring just a little.
Serve warm, with some yoghurt and if you like some more maple syrup or some cream or just as it is. It’s moist and soft and sweet, a real treat.
It’s a great base for a long wintery walk! Especially on this shortest day of the year!
Gebakken havermout (2-3 porties)
100g glutenvrije havermout
12 rauwe amandelen, grofgehakt
1 el verse kefir, yoghurt of karnemelk
snufje zout
1 biologisch ei
100 ml volle biologische melk
1 el ahornsiroop
1 volle el gedroogde cranberry’s
1 volle el rozijnen, gedroogde abrikozen of ander gedroogd fruit
1 tl kaneel
1 el gesmolten kokosolie
De avond tevoren week je de havermout met de gehakte amandelen, de kefir of yoghurt met het snufje zout in zoveel water dat de havermout net onder staat.
Laat minimaal 8 uur weken in een stenen pot met deksel. Ik doe dit in een onverwarmde keuken, gewoon op het keukenblad, dat werkt prima.
De volgende ochtend verwarm je de oven voor op 180 ˚C.
Mix het ei met de melk en ahornsiroop tot het lekker schuimig is. Giet bij het havermoutmengsel en meng door elkaar. Roer dan de cranberry’s, rozijnen, kaneel en kokosolie er door.
Bak de schaal in de oven, zonder deksel, 40-45 minuten, tot het heerlijk geurt in de keuken en al het vocht is verdampt en de havermout licht gekleurd is.
Dien warm op met wat yoghurt en ahornsiroop, of wat room. Gewoon zoals het is, is ook heerlijk, want het gerecht is zacht, vochtig en zoet, echt zalig.
En een geweldige basis voor een lange, winterse wandeling! Speciaal op deze kortste dag van het jaar!
1 opmerking:
Hey Linda! I am so going to make your festive Christmassy baked oatmeal, gf too!
I love your well combined ingredients in here! Yummie!
Een reactie posten