zondag 4 december 2011

Spicy pumpkin-carrot soup with parsley dressing – kruidige pompoen-wortelsoep met peterseliedressing (GF-DF-SF-V)


Dark skies are racing by, no sun is shining or peeping through the clouds. It’s not even getting real day light, so grey is the tone and always when the weather is getting at this stage I have to comfort myself. To stay healthy, to stay fresh and not too cloudy myself.
For me making soup helps, eating the soup afterwards is even more helping.
Today I like sharing this one with you all: a colorful soup, packed with flavor, vitamins and fiber, the sun in a cup, enjoy it!

Spicy pumpkin-carrot soup with parsley dressing

for the soup:
300 g winter carrots, cleaned and cut in cubes, not too small
500 g pumpkin, cleaned and peeled, cut in cubes, not too small
1 big onion, cut fine
1 clove of garlic, cut fine
1 tbsp fresh ginger, cut very fine
1 stalk of celery, diced small
2 tsp cumin seeds
2 tsp coriander seeds
2 tsp smoked paprika
1 l boiling water or vegetable broth

for the parsley dressing:
handful of chopped parsley
1 tbsp lemon juice
2 tbsp olive oil
1 tbsp roasted cumin seeds, rubbed to a powder
1-2 tsp palm sugar
pepper and salt

In a big soup casserole heat some coconut oil or olive oil and fry the onion, garlic, ginger and celery softly for about 6 minutes. Roast the cumin and coriander seeds in a dry pan till the fragrances come loose and rub them to a fine powder. I use a rough stone grinder or mortar.
Add to the onion mixture together with the smoked paprika and fry for another 4 minutes.
Add the chopped carrots and pumpkin, give it a good stir and then add the hot water or broth. Bring to the boil and let it cook on very low heat for 30 minutes.

In the meantime make the parsley dressing: Just mix everything together in a blender or with a stick blender. Taste and add pepper and salt to taste. Put aside.


To finish the soup you make a smooth puree with the stick blender. Taste and season if necessary. Let it simmer for 10 minutes more and serve hot with some parsley dressing!



Kruidige pompoen-wortelsoep met peterseliedressing

voor de soep:
300 g winterwortel, schoongemaakt en in stukken gesneden, niet te klein
500 g pompoen, schoongemaakt en in stukken gesneden
1 grote ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 el verse gemberwortel, fijn gesneden
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
2 tl gerookt paprikapoeder
1 l kokend water of groentebouillon

voor de peterseliedressing:
handvol fijngesneden peterselie
1 el citroensap
2 el olijfolie
1 el geroosterd komijnzaad, fijngewreven
1-2 tl (palm)suiker
peper en zout

Verwarm wat kokosolie of olijfolie in een grote soeppan en fruit hierin de ui, knoflook, gember en bleekselderij zachtjes ongeveer 6 minuten.
Ondertussen rooster je de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Maal fijn in een stenen vijzel en voeg toe aan het uienmengsel samen met de paprikapoeder. Roer goed en laat nog 4 minuten zachtjes fruiten. Voeg dan de wortel- en pompoenstukken toe, roer door elkaar en voeg het hete water of groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken.

Ondertussen maak je de peterseliedressing:
Doe alle ingrediënten in een blender en draai er een saus van, of gebruik een staafmixer. Proef en breng op smaak met peper en zout. Zet even apart.


Om de soep af te maken, pureer je de soep met een staafmixer of in een blender. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Laat nog 10 minuten zachtjes koken en serveer daarna in een mooie kom met wat peterseliedressing!

1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

What an amazing soup & I have all of the ingredients in the house! I am so going to make this tasty & comforting soup tomorrow!

This soup screams: EAT me right now!! xxx