maandag 3 juni 2013

Socca with shaved green asparagus (GF-SF-DF-V)


Every season there are some dishes coming back in my kitchen again and again.
Socca is one of them. It’s a traditional dish from Nice, made from chickpea flour and really easy to make. You can eat it as a side dish, a snack or a flat bread, you can even turn the socca into a pizza when you top it with some roasted tomatoes, onions and olives or with some mozzarella cheese.
Originally socca is made in a flat copper pan which is put in a boiling hot pizza oven. I don’t have this equipment, so I make it in my oven on the highest heat in a cast iron skillet. This works very well and it’s delicious.
                              
I made this socca with shaved green asparagus.
It’s also very good with very young artichokes. Just clean them and slice very thinly; keep them in some lemony water till you use them, otherwise they’ll turn brown.

Socca

125 g chickpea flour
350 ml water
a pinch of seasalt
freshly ground black pepper
2 tbsp olive oil
2-4 green asparagus

cast iron skillet, 23 cmØ
                                             
Sift the flour in a bowl and make a well in the middle. Pour in the water bit by bit and stir together into a thin batter. Stir vigorously to stir out the lumps. Add salt and pepper and stir in the olive oil. Let it rest for half an hour or more.

Pre heat the oven on highest heat and oil the skillet lightly with some olive oil.
Shave the asparagus thinly on a mandoline.
Put the skillet in the hot oven for some minutes till it’s really hot and take it out with some oven-gloves (take care: hot, hot!).
Pour in half of the socca batter, sprinkle with the shaved asparagus and put it back into the oven. Bake the socca till it’s dry on top and golden brown, this will take about 10-13 minutes . It will bubble and brown on the edges. Good! Socca is a rough type, not a fine crepe. Cut it into pieces and maybe serve with some extra sea salt and pepper. Or with some roasted tomatoes on the side or a piece of fresh goat's cheese.
Close your eyes and imagine you’re in the Provence. The taste is great!!

  
Socca met geschaafde groene asperges

125 g kikkererwtenmeel
350 ml water
Zout en versgemalen peper
2 el olijfolie
2-4 groene asperges
Gietijzeren skillet/ koekenpan 23 cmØ

Zeef het meel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het water beetje bij beetje erbij en roer krachtig tot een dun beslag zonder klontjes. Voeg dan peper en zout naar smaak toe en roer de olijfolie erdoor.
Laat minimaal een half uur rusten.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
Vet de skillet in met olijfolie en zet enkele minuten in de hete oven tot hij gloeiend heet is.
Schaaf ondertussen de asperges heel dun op een mandoline of groenteschaaf.
Haal de hete pan eruit (Met ovenwanten, want hij is zeer heet nu!!) en giet de helft van het beslag in de pan.
Besprenkel snel met de helft van de asperges en zet terug in de oven.
Bak tot de socca droog is en goudbruin. De socca mag lekker hard gebakken worden aan de randjes maar een beetje zacht van binnen blijven. Haal uit de oven en herhaal het proces met het overgebleven beslag.
Snijd de socca in stukken en bestrooi nog met wat peper en zout en evt. wat olijfolie. Eet zo lekker warm of serveer met een geroosterd tomaatje en wat geitenkaas.
Doe je ogen even dicht en proef de Provence!                               

Geen opmerkingen: