donderdag 9 juli 2015

Linzen op zijn Frans – Le Puy linzen – Le Puy lentils


Dit is een basisrecept om linzen te koken, zoals in Le Puy. De groene Le Puy linzen worden op een hoogte van 1000m gekweekt en zijn anders dan andere soorten en hebben een eigen smaak en textuur.

Dit recept geeft de linzen een heerlijk rijke smaak en je kunt ze dan gebruiken als onderdeel van een groentegerecht of zoals ze in het oorspronkelijk streng katholieke Le Puy,  eten op vrijdag met een béchamel saus en hardgekookte eieren en verse fijngehakte peterselie.

Sinds ik dit recept heb gevonden in een oud Frans traditioneel kookboek gebruik ik het altijd om mijn linzen te koken en met name de Le Puy linzen, maar ook de zwarte beluga linzen.

Je hebt nodig:
300 g linzen
1 glaasje rode wijn
1 ui, waarin een kruidnagel gestoken
2 takjes tijm
2 steeltjes peterselie
1 laurierblad
1 liter water
zout

Was de linzen en doe alles, behalve het zout, in een ruime pan en breng aan de kook. Zet de warmtebron lager en schuim af als dat nodig is. Laat 30-35 minuten zachtjes koken en voeg de laatste 5 minuten zout naar smaak toe.
Ik gebruik de linzen warm of koud. Bijvoorbeeld in deze salade:  


Volgende week het recept!

Tip: als de linzen zijn afgekoeld kun je ze uit het vocht scheppen en in een afgesloten pot bewaren in de koelkast. Het kookvocht kun je gebruiken voor een soepje. Voeg dan wat fijngesneden wortel, prei, venkel, courgette, aardappel etc. toe en laat zachtjes koken tot de groentes gaar zijn. Pureer dan de soep met een staafmixer.


This is a basic recipe for cooking Le Puy lentils. The Le Puy lentils are grown on 1000m altitude and have their own specific texture and taste.
This recipe gives the lentils a delicious rich taste and they can be used as part of a vegetable dish or like the originally strict catholic people of Le Puy, eat them on a Friday with a béchamel sauce and hard-boiled eggs and freshly cut parsley.

You’ll need:
300 g Le Puy lentils
1 glass of red wine
1 onion, with a clove stuck in
2 sprigs of thyme
2 stalks of parsley
1 bay leaf
1 l water
salt

Rinse the lentils and put everything, except the salt, in a pan and bring to the boil. Skim the foam and let them cook on very low heat for 30-35 minutes. Add salt to your taste the last 5 minutes.
I use the lentils warm or cold as they are as a side dish or as part of a bigger dish like the salad I showed.

Recipe will follow next week!


Tip: with a slotted spoon you can remove the lentils from the moisture and keep the lentil in the fridge. The moisture you can use as a broth: just add some finely chopped vegetables like carrots, leeks, potatoes, fennel and courgette and bring to a boil. Let them cook till soft, then puree with a stick blender.