donderdag 27 augustus 2015

Glutenvrije chocolate chip oatmeal cookies (GF-eggfree-easily made vegan)


We zijn op weg naar de herfst, helaas, maar het is niet anders. Een nieuw seizoen kondigt zich aan, de dagen worden korter, het licht verandert en de geur van herfst kun je al ruiken in de vroege ochtend. De kruisspinnen verschijnen; waar zijn ze eigenlijk in de zomer?

Het waait en regent soms alsof de herfst al volop bezig is. Mijn voorkeuren veranderen ook mee. Gister had ik zo’n zin in cookies, wat ik al maanden niet heb gehad; iets met kaneel en chocola, iets zoets, iets troostends.

Wat is het internet dan een rijke bron. Ik vond een mooi recept op de site van Love and Lemons, helaas niet glutenvrij en ik had ook geen pure chocola en geen zure gedroogde kersen in huis. Maar de site van Jeanine is zo aantrekkelijk en het recept sprak me aan, dus heb ik er mijn draai aan gegeven en wil het graag met jullie delen.

Dus: hop naar de keuken en bakken die cookies! En vergeet niet de prachtig gefotografeerde en superlekkere recepten op de site van Love and Lemons te bezoeken!


Nodig voor 30 stuks:
2 el gemalen lijnzaad
6 el warm water
1 kop/250 ml boekweitmeel
½ kop/125 ml bruine rijstmeel
½ kop/125 ml tapiocameel
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
1 tl kaneel
½ tl zeezout
150 g boter, op kamertemperatuur of gesmolten kokosolie
1 cup bruine basterd suiker
¼ cup/60 ml ahornsiroop
1 el vanille extract
2 koppen/500 ml Provena havervlokken
1 kop/250 ml rozijnen
½ kop/125 ml witte chocolate chips

Verwarm eerst de oven voor op 175°C en leg een vel bakpapier op de bakplaat.

1. In de beslagkom giet je de eetlepels warm water bij het gemalen lijnzaad, roer even door en laat zeker 10 minuten staan.
2. In een andere kom mix je de meelsoorten, bakpoeder, kaneel en zeezout goed door elkaar. Zet de havervlokken klaar, de chocolate chips en de rozijnen.
3. Voeg boter, basterdsuiker, ahornsiroop en vanille extract bij het lijnzaadmengsel en mix alles met een handmixer 2-3 minuten tot een mooi geheel.
4. Spatel de meelmix er in gedeeltes doorheen tot een kleverig deeg. Vervolgens de havervlokken, de rozijnen en de chocolate chips. Roer tot alles goed is vermengd.
5. Schep volle eetlepels van het deeg op de bakplaat, 6-12 per keer, afhankelijk van de grootte en maak ze plat met een vochtige hand. Ze lopen niet uit.
6. Bak in het midden van de oven 10-12 minuten. Houdt ze in de gaten, ze zijn goed als de buitenrandjes bruin worden. Iedere oven is anders!
7. Schep ze heel voorzichtig op een koelrekje en bak de volgende portie tot alle deeg op is. Ik bakte er 30.

Bewaar in een gesloten trommel. Ook de volgende dag nog zeer lekker!!


My version of Love and Lemons vegan oatmeal cherry chocolate cookies is a gluten free one. I used a little less maple syrup, used white chocolate chips, organic butter and raisins instead of sour cherries. Feel free to add whatever dried fruit you like!

And be sure to check out her beautiful, colourful, fresh and tasty site.

You’ll need for 30 cookies:
2 tbsp ground flax seeds
6 tbsp warm water
1 cup buckwheat flour
½ cup of brown rice flour
½ cup tapioca starch
1 tsp tartaric acid baking powder
1 tsp cinnamon
½ tsp sea salt
2/3 cup organic butter on room temperature or melted coconut oil for a vegan version
1 cup brown sugar
¼ cup maple syrup
1 tbsp vanilla extract
2 cups gluten free rolled oats
1 cup raisins
½ cup white chocolate chips

First pre-heat the oven on 350°F/180°C and put a sheet of baking paper on a baking tray.

1. in the mixing bowl stir together the ground flax seeds with the warm water. Set aside.
2. in another bowl mix together the flours, baking powder, cinnamon and salt. In different small bowls you weigh out the rolled oats, raisins and chocolate chips.
3. put the butter, brown sugar, maple syrup and vanilla extract in the mixing bowl with the flax mixture and mix for about 2-3 minutes until well combined.
4. with a spatula mix in the flour mix in parts till a sticky dough forms. Then the rolled oats, the raisins and the chocolate chips. Stir till all is well combined and a heavy dough has formed.
5. scoop heaped tablespoons of dough on the baking tray and with a wet hand flatten the cookies. They do not run, at least mine didn’t. I baked 12 at a time in the middle of the oven for 12-15 minutes. They are done when the outer edges turn brown. Keep a look at them, every oven is different!
6. very carefully remove them with a flat spoon on a cooling rack and bake the next portion till all the dough has turned into these great cookies!



Store in an airtight container.

2 opmerkingen:

Sophies Foodie Files zei

Ik heb ze vandaag gemaakt & ze zijn erg lekker met een kop koffie verkeerd,...overhéérlijk eigenlijk! x

boeddhamum zei

dank je Sophie! Ja, ze zijn eigenlijk té lekker ;-)