We zijn op weg naar de herfst, helaas, maar het is niet
anders. Een nieuw seizoen kondigt zich aan, de dagen worden korter, het licht
verandert en de geur van herfst kun je al ruiken in de vroege ochtend. De
kruisspinnen verschijnen; waar zijn ze eigenlijk in de zomer?
Het waait en regent soms alsof de herfst al volop bezig is.
Mijn voorkeuren veranderen ook mee. Gister had ik zo’n zin in cookies, wat ik
al maanden niet heb gehad; iets met kaneel en chocola, iets zoets, iets
troostends.
Wat is het internet dan een rijke bron. Ik vond een mooi
recept op de site van Love and Lemons, helaas niet glutenvrij en ik had ook
geen pure chocola en geen zure gedroogde kersen in huis. Maar de site van
Jeanine is zo aantrekkelijk en het recept sprak me aan, dus heb ik er mijn draai
aan gegeven en wil het graag met jullie delen.
Dus: hop naar de keuken en bakken die cookies! En vergeet
niet de prachtig gefotografeerde en superlekkere recepten op de site van Love and Lemons te
bezoeken!
Nodig voor 30 stuks:
2 el gemalen lijnzaad
6 el warm water
1 kop/250 ml boekweitmeel
½ kop/125 ml bruine rijstmeel
½ kop/125 ml tapiocameel
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
1 tl kaneel
½ tl zeezout
150 g boter, op kamertemperatuur of gesmolten kokosolie
1 cup bruine basterd suiker
¼ cup/60 ml ahornsiroop
1 el vanille extract
2 koppen/500 ml Provena havervlokken
1 kop/250 ml rozijnen
½ kop/125 ml witte chocolate chips
Verwarm eerst de oven voor op 175°C en leg een vel bakpapier
op de bakplaat.
1. In de beslagkom giet je de eetlepels warm water bij het
gemalen lijnzaad, roer even door en laat zeker 10 minuten staan.
2. In een andere kom mix je de meelsoorten, bakpoeder,
kaneel en zeezout goed door elkaar. Zet de havervlokken klaar, de chocolate
chips en de rozijnen.
3. Voeg boter, basterdsuiker, ahornsiroop en vanille extract
bij het lijnzaadmengsel en mix alles met een handmixer 2-3 minuten tot een mooi
geheel.
4. Spatel de meelmix er in gedeeltes doorheen tot een
kleverig deeg. Vervolgens de havervlokken, de rozijnen en de chocolate chips.
Roer tot alles goed is vermengd.
5. Schep volle eetlepels van het deeg op de bakplaat, 6-12
per keer, afhankelijk van de grootte en maak ze plat met een vochtige hand. Ze
lopen niet uit.
6. Bak in het midden van de oven 10-12 minuten. Houdt ze in
de gaten, ze zijn goed als de buitenrandjes bruin worden. Iedere oven is
anders!
7. Schep ze heel voorzichtig op een koelrekje en bak de
volgende portie tot alle deeg op is. Ik bakte er 30.
Bewaar in een gesloten trommel. Ook de volgende dag nog zeer
lekker!!
My version
of Love and Lemons vegan oatmeal cherry chocolate cookies is a gluten free one.
I used a little less maple syrup, used white chocolate chips, organic butter
and raisins instead of sour cherries. Feel free to add whatever dried fruit you
like!
And be sure
to check out her beautiful, colourful, fresh and tasty site.
You’ll need for 30 cookies:
2 tbsp
ground flax seeds
6 tbsp warm
water
1 cup
buckwheat flour
½ cup of brown
rice flour
½ cup
tapioca starch
1 tsp
tartaric acid baking powder
1 tsp
cinnamon
½ tsp sea
salt
2/3 cup organic butter on room temperature or melted coconut oil for a vegan version
1 cup brown
sugar
¼ cup maple
syrup
1 tbsp
vanilla extract
2 cups gluten
free rolled oats
1 cup
raisins
½ cup white
chocolate chips
First pre-heat
the oven on 350°F/180°C and put a sheet of baking paper on a baking tray.
1. in the
mixing bowl stir together the ground flax seeds with the warm water. Set aside.
2. in
another bowl mix together the flours, baking powder, cinnamon and salt. In different
small bowls you weigh out the rolled oats, raisins and chocolate chips.
3. put the
butter, brown sugar, maple syrup and vanilla extract in the mixing bowl with
the flax mixture and mix for about 2-3 minutes until well combined.
4. with a
spatula mix in the flour mix in parts till a sticky dough forms. Then the rolled
oats, the raisins and the chocolate chips. Stir till all is well combined and a
heavy dough has formed.
5. scoop
heaped tablespoons of dough on the baking tray and with a wet hand flatten the
cookies. They do not run, at least mine didn’t. I baked 12 at a time in the
middle of the oven for 12-15 minutes. They are done when the outer edges turn
brown. Keep a look at them, every oven is different!
6. very
carefully remove them with a flat spoon on a cooling rack and bake the next
portion till all the dough has turned into these great cookies!
Store in an
airtight container.
2 opmerkingen:
Ik heb ze vandaag gemaakt & ze zijn erg lekker met een kop koffie verkeerd,...overhéérlijk eigenlijk! x
dank je Sophie! Ja, ze zijn eigenlijk té lekker ;-)
Een reactie posten