maandag 10 augustus 2015

basilicumolie - basil oil (GF-DF-SF-V)





In mijn tuin groeit de basilicum als kool, net zoals de boterboontjes, de haricots verts, de bietjes en natuurlijk de courgettes, die ik heb in “gewoon” groen, zomergeel, patisson, bol en met ribbels.

Ik eet dus allerlei variaties met deze groentes en dat verveelt nog steeds niet. Het enige probleem is de hoeveelheid af en toe, maar iedereen wordt blij van echt versgeplukte en zelfgeteelde groentes!

Van de basilicum maak ik bakken vol pesto die ik invries in kleine porties, zodat ik de hele komende winter en lente de zomer nog kan proeven. De smaak blijft geweldig.

Vandaag een recept  basilicum olie: er bestaan allerlei versies van, maar ik laat de olie een week in de koelkast trekken en zeef hem dan, zodat de olie veel langer houdbaar blijft.
De olie is heerlijk als basis voor een dressing, als olie waarmee je te grillen groentes bestrijkt, over een zacht geitenkaasje, op je pizza of pasta.

Nodig:
grote handvol verse basilicumblaadjes
½ l extra vierge olijfolie of half zonnebloem – half olijfolie
bak met ijswater

Eerst breng je een pannetje water aan de kook en hierin blancheer je de basilicumblaadjes 1 minuut.
Schep ze uit het water in een bak met ijswater. Droog ze daarna goed in een theedoek of tussen keukenpapier.
Vervolgens giet je de olie in een krachtige blender en met de basilicumblaadjes laat je de machine 1-3 minuten draaien.
Schenk in een glazen pot en laat 1 week in de koelkast trekken, zodat de smaak nog intenser wordt.

Schenk de olie door een fijne zeef en vervolgens in een gesteriliseerde fles of verschillende kleine flesjes. Na opening bewaar je de olie het beste in de koelkast!


From the overload of basil leaves from my garden I made pots full of pesto, which I freeze in small portions, so during the coming winter I have the sun in a pot. Ready to use. The taste stays great!

I also made this basil oil: it´s great as a base for a dressing, drizzled over a soft goat’s cheese, as a grill oil for vegetables, over your pizza or pasta.

You'll need:
a big handful of basil leaves
½ litre of extra virgin olive oil or half sunflower –half olive
bowl of ice water

First we blanch the basil leaves in boiling water for 1 minute. Immediately scoop the leaves out of the boiling water and into the ice water.
Dry them well before putting them into a blender with the oil. Let the machine run for 1-3 minutes till the leaves are dissolved. Pour into a glass pot and leave in the fridge for 1 week, so the flavour can develop.


After 1 week strain the fluid through a very fine sieve and store the oil in 1 or more glass bottles, which have been sterilized well. After opening keep in the fridge!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb je lekkere basilicum olie gemaakt & ook degene met de paarse basilicum.
Allebei overhéérlijk! 😀

Sophies Foodie files zei

Dat anonieme reactie komt van mij, hé! Xx

boeddhamum zei

;-)