Ik eet dus allerlei variaties met deze groentes en dat verveelt
nog steeds niet. Het enige probleem is de hoeveelheid af en toe, maar iedereen
wordt blij van echt versgeplukte en zelfgeteelde groentes!
Van de basilicum maak ik bakken vol pesto die ik invries in
kleine porties, zodat ik de hele komende winter en lente de zomer nog kan
proeven. De smaak blijft geweldig.
Vandaag een recept basilicum olie: er bestaan allerlei versies van, maar ik laat de
olie een week in de koelkast trekken en zeef hem dan, zodat de olie veel langer
houdbaar blijft.
De olie is heerlijk als basis voor een dressing, als olie
waarmee je te grillen groentes bestrijkt, over een zacht geitenkaasje, op je
pizza of pasta.
Nodig:
grote handvol verse basilicumblaadjes
½ l extra vierge olijfolie of half zonnebloem – half olijfolie
bak met ijswater
Eerst breng je een pannetje water aan de kook en hierin
blancheer je de basilicumblaadjes 1 minuut.
Schep ze uit het water in een bak met ijswater. Droog ze
daarna goed in een theedoek of tussen keukenpapier.
Vervolgens giet je de olie in een krachtige blender en met
de basilicumblaadjes laat je de machine 1-3 minuten draaien.
Schenk in een glazen pot en laat 1 week in de koelkast
trekken, zodat de smaak nog intenser wordt.
Schenk de olie door een fijne zeef en vervolgens in een
gesteriliseerde fles of verschillende kleine flesjes. Na opening bewaar je de
olie het beste in de koelkast!
From the
overload of basil leaves from my garden I made pots full of pesto, which I
freeze in small portions, so during the coming winter I have the sun in a pot. Ready
to use. The taste stays great!
I also made
this basil oil: it´s great as a base for a dressing, drizzled over a soft goat’s
cheese, as a grill oil for vegetables, over your pizza or pasta.
You'll need:
a big
handful of basil leaves
½ litre of
extra virgin olive oil or half sunflower –half olive
bowl of ice
water
First we
blanch the basil leaves in boiling water for 1 minute. Immediately scoop the
leaves out of the boiling water and into the ice water.
Dry them
well before putting them into a blender with the oil. Let the machine run for
1-3 minutes till the leaves are dissolved. Pour into a glass pot and leave in
the fridge for 1 week, so the flavour can develop.
After 1
week strain the fluid through a very fine sieve and store the oil in 1 or more
glass bottles, which have been sterilized well. After opening keep in the
fridge!
3 opmerkingen:
Ik heb je lekkere basilicum olie gemaakt & ook degene met de paarse basilicum.
Allebei overhéérlijk! 😀
Dat anonieme reactie komt van mij, hé! Xx
;-)
Een reactie posten