maandag 24 augustus 2015

Provençaalse abrikozen confituur - Provencal apricot confiture (GF-DF-V)



Op de markt zijn nu, eind augustus, heerlijk rijpe abrikozen te koop uit de Provence. Ik maakte deze confituur, naar een klassiek recept uit de Provence, met de volle smaak van vanille en de abrikozenpitten erin.

Nodig:
1 kg rijpe abrikozen
600 g suiker
1 vanillepeul
sap van ½ citroen

Was de abrikozen en snijd ze doormidden. Houd de pitten apart.

Doe de abrikozen met de suiker, de zaadjes uit de vanillepeul, de vanillepeul in 3 stukken en het citroensap in een pan en roer goed door elkaar. Laat minimaal 1 uur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Ondertussen kraak je 12 pitten en deze blancheer je een paar minuten in een pannetje met kokend water. Giet af en verwijder de schilletjes. De abrikozenpitten geven een licht-bittere smaak aan de confituur. Roer ze door de abrikozenmix.


Breng na 1 uur of meer het abrikozenmengsel aan de kook en laat heel zachtjes 20-25 minuten koken. Roer heel vaak!
Zet dan het vuur af en laat nog 20 minuten afkoelen voordat je gesteriliseerde potten vult met het mengsel (2-3). Verdeel de pitten en stukken vanillepeul over de verschillende potten.

Mijn favoriete gerecht met deze confituur is gekookte havermout met getoaste amandelen en een schep crème fraiche! 


  
You’ll need:
1 kg ripe apricots
600 g sugar
1 vanilla pod
juice of ½ lemon

Wash the apricots and cut in halves. Keep the pits aside.

Put the apricot halves together with the sugar, vanilla seeds, the vanilla pod in 3 parts and the lemon juice in a pan, stir well together and let it stand for at least 1 hour. This is for soaking in the flavours.

In the meantime you crack open the pits and blanch them in boiling water for some minutes, drain them and discard the brown skin. The blanched pits will give the confiture a light-bitter taste. Add them to the apricot mixture.

After 1 hour or more bring the apricot mixture to a boil and let it simmer very slowly for 20-25 minutes. Stir frequently!
Put out the gas and let it stand for another 20 minutes before filling up 2-3 sterilized pots with the confiture. Be sure to divide the pits and pieces of vanilla pod over the different pots.



My favourite use for this confiture is over cooked oatmeal, with some toasted almonds and a scoop of crème fraiche!
But it is great on a piece of  toasted bread too:


1 opmerking:

Sophie zei

Wat een lekkere abrikozen vanille jam!
Ik ga ze zekerheid uit proberen! Yum Yum yummmmm! 😋😋😋