Op de markt zijn nu, eind augustus, heerlijk rijpe abrikozen
te koop uit de Provence. Ik maakte deze confituur, naar een klassiek recept uit de Provence, met de volle smaak van vanille en de abrikozenpitten erin.
Nodig:
1 kg rijpe abrikozen
600 g suiker
1 vanillepeul
sap van ½ citroen
Was de abrikozen en snijd ze doormidden. Houd de pitten
apart.
Doe de abrikozen met de suiker, de zaadjes uit de
vanillepeul, de vanillepeul in 3 stukken en het citroensap in een pan en roer
goed door elkaar. Laat minimaal 1 uur staan zodat de smaken goed kunnen
intrekken.
Ondertussen kraak je 12 pitten en deze blancheer je een paar
minuten in een pannetje met kokend water. Giet af en verwijder de schilletjes.
De abrikozenpitten geven een licht-bittere smaak aan de confituur. Roer ze door
de abrikozenmix.
Breng na 1 uur of meer het abrikozenmengsel aan de kook en
laat heel zachtjes 20-25 minuten koken. Roer heel vaak!
Zet dan het vuur af en laat nog 20 minuten afkoelen voordat
je gesteriliseerde potten vult met het mengsel (2-3). Verdeel de pitten en
stukken vanillepeul over de verschillende potten.
Mijn favoriete gerecht met deze confituur is gekookte
havermout met getoaste amandelen en een schep crème fraiche!
You’ll need:
1 kg ripe
apricots
600 g sugar
1 vanilla
pod
juice of ½ lemon
Wash the
apricots and cut in halves. Keep the pits aside.
Put the
apricot halves together with the sugar, vanilla seeds, the vanilla pod in 3
parts and the lemon juice in a pan, stir well together and let it stand for at
least 1 hour. This is for soaking in the flavours.
In the
meantime you crack open the pits and blanch them in boiling water for some
minutes, drain them and discard the brown skin. The blanched pits will give the
confiture a light-bitter taste. Add them to the apricot mixture.
After 1
hour or more bring the apricot mixture to a boil and let it simmer very slowly
for 20-25 minutes. Stir frequently!
Put out the
gas and let it stand for another 20 minutes before filling up 2-3 sterilized
pots with the confiture. Be sure to divide the pits and pieces of vanilla pod
over the different pots.
My favourite
use for this confiture is over cooked oatmeal, with some toasted almonds and a
scoop of crème fraiche!
But it is great on a piece of toasted bread too:
1 opmerking:
Wat een lekkere abrikozen vanille jam!
Ik ga ze zekerheid uit proberen! Yum Yum yummmmm! 😋😋😋
Een reactie posten