maandag 17 augustus 2015

de beste basis tomatensoep - the best basic tomato soup (GF-DF-SF-V)



Dit weekend heb ik gekookt! En gebakken. En ingemaakt. Er komt zoveel van mijn tuin, het is bijna niet aan te eten; vrienden, buren en familie zijn blij met mijn versgeplukte boontjes, courgettes, bietjes, kruiden en bloemen.
De uien en sjalotjes liggen te drogen. De laatste aardappels, de Belles de Fontenay, zitten nog in de grond. Klaar om zodra het droog is te worden geoogst. Dus nog genoeg te doen.
Op de markt is ook een overvloed aan groentes en bij 1 mannetje koop ik altijd de lekkerste biotomaten, waar ik een flinke pan, super makkelijke soep van maakte. Dit is een recept die mijn moeder altijd maakte in de zomer; toen nog met handgedraaide soepballetjes ;-)

Je hebt nodig:
1 ½ kg rijpe (liefst bio) tomaten
1 flinke ui, fijngehakt
1 flinke teen knoflook, fijngehakt
3 takjes basilicum
1 laurierblad
½ liter groentebouillon
3 el witte basmati rijst

Zet een grote braadpan op het vuur met 4 eetlepels lekkere olijfolie of in de basilicumolie van vorige week.
Fruit hierin heel zacht de ui en knoflook. Laat 10 minuten zachtjes “zweten” zodat de ui zacht en doorzichtig wordt en niet echt bruin. Voeg tegen het eind de takjes basilicum toe en laat even mee fruiten.

Ondertussen heb je de tomaten in 4-en gesneden. Voeg ze ineens toe met het laurierblad en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken tot ze zacht zijn.

Schep en pureer dan alles door een passe-vite en giet weer terug in de pan. Voeg de bouillon toe en maal wat verse peper naar smaak in de pan en breng aan de kook. Voeg de basmatirijst toe en laat 5 minuten meekoken. Zet dan het vuur af en met het deksel op de pan laat je de soep en de rijst nog 10 minuten staan. Dan is de soep mooi op temperatuur en de rijst gaar.

Eet zo puur als-ie is of voeg nog versgehakte kruiden naar smaak toe of een schep crème fraiche!




You’ll need:
1 ½ kg ripe (organic) tomatoes
1 big onion, chopped fine
1 big clove of garlic, chopped fine
3 stalks of basil
1 bay leaf
½ l vegetable stock
3 tbsp white basmati rice

In a big casserole sweat the onions and garlic softly for about 10 minutes in 4 tablespoons of good olive oil or the basil flavored oil I made last week. They have to soften and not brown too much.
Towards the end of the 10 minutes add the basil stalks and let them wilt together.

In the meantime cut the tomatoes in 4 and add all at once to the casserole with the bay leaf. Bring to a boil and let it simmer away for about 15 minutes.

Then scoop them in a passe-vite and sieve gently.

Return to the casserole and add the stock and some freshly ground pepper and bring to a boil again. Add the basmati rice and let it cook softly together for 5 minutes, turn of the gas and with the lid on let it be for 10 minutes more. The rice will be cooked by then. Eat as simple as it is now for a pure tomato flavour or add freshly cut herbs to your liking. A dash of crème fraiche will be a nice addition too!

1 opmerking:

Sophies Foodie files zei

Een echte lekkere tomatensaus! Mmmmmm! Xx