dinsdag 1 september 2015

Kikkererwten met snijbiet – chickpeas with chard – garbanzos con acelgas (GF-DF-SF-V)



Dit heerlijke nazomer gerecht heb ik gemaakt met de laatste snijbiet uit de tuin. Het is een variatie op de klassieke garbanzos con espinacas uit Andalusia. Barstend van de smaak en vol van plantaardige eiwitten.

Eet met een snee glutenvrij brood of met wat rijst en een frisse salade.

Voor dit gerecht gebruik ik gedroogde ñorapepers, die het gerecht een diepe, volle smaak geven. Ik koop ze als ik in Spanje ben. Ik hoop dat je ze kunt vinden, anders laat je ze weg.

Nodig:
1 pot kikkererwten of 400 g gekookte
1 grote bos snijbiet, 500 g
4 tenen knoflook, grofgehakt
2 gepelde tomaten, in stukjes
2 gewelde ñoras (in heet water 20  minuten)
1 tl komijnpoeder
1 laurierblad
1 tl pimenton
water
zeezout
versgemalen peper

Was de snijbiet en snijdt de stelen in kleine stukjes en de bladeren apart lekker grof.

Verwarm wat goede olijfolie in een flinke braadpan en fruit hierin de knoflook, ñoras, laurierblad, komijn en pimenton. Ongeveer 2-3 minuten. Roer af en toe.
Voeg dan de snijbiet stukjes en tomaat toe, breng op smaak met zout en peper en roer af en toe. Fruit nog een paar minuten samen tot de tomaat zacht wordt.
Voeg dan kikkererwten en snijbietblad toe en een flinke scheut water. Breng aan de kook en laat dan 15-20 minuten zachtjes sudderen. Roer af en toe en voeg als het gaat aanbakken wat water toe. 
Je wilt een dikke, sappige saus. Proef en breng verder op smaak als dat nodig is.
Geniet van de volle zomerse smaak van Spanje!



This dish is a variation on the classic Andalusian garbanzos con espinacas. Bursting with flavour, healthy and full of plant-protein. Eat with a slice of your favourite gluten-free bread or with some rice or just as it is with a fresh salad on the side.
I use ñora peppers, which give the dish a deep flavour. I hope you can find them somewhere. I always buy some when I visit Spain.

You’ll need:
1 can of chickpeas, 400 g
1 big bunch of chard, 500 g
4 cloves of garlic
2 peeled tomatoes
2 soaked ñora peppers (20 minutes in hot water)
1 tsp cumin powder
1 bay leaf
1 tsp pimento
water
sea salt
black pepper

Wash the chard and cut stems in small pieces and the leaves separately rather rough.

In a big heavy casserole heat some tasty olive oil and fry on medium heat the garlic, the ñoras, bay leaf, cumin powder and pimenton. Stir.

After 2 minutes, add chard pieces and tomatoes and season with salt and pepper. Fry again some minutes while stirring occasionally till the tomatoes soften. 
Then add chopped chard leaves, chickpeas and a some water and bring to the boil. Put the heat on low and let it simmer for about 15-20 minutes. Stir occasionally and add more water when it starts to stick to the bottom. 
You want to have a thick saucy consistency. Taste and add more seasoning when necessary. 
Enjoy the taste of summer in Spain!

1 opmerking:

Sophies Foodie Files zei

Hey Linda!
Ik heb gisteren een gelijkaardig recept gemaakt! Héérlijk is jouw recept! :)

dat wordt smullen! :) MMMMMM!