maandag 28 september 2015

Supersimpele courgette-preisoep – courgette leek soup – crema de calabacin y puerros (GF-DF-SF-V)



Ik was dit jaar niet van plan zo veel courgettes te planten, maar ja, de plantjes waren er in veelvoud, ook na het weggeven aan anderen. Even een dag of 10 op vakantie en je hebt supercourgettes of marrow in het engels.
Ze zijn wat zachter van binnen, met zachte zaden en vruchtvlees, uitstekend geschikt voor een snel en simpel, romig soepje.


Nodig:
1 flinke courgette van 1 kg
1 grote prei
1 el peterselie stengels
olijfolie
peper en zout
1 liter groentebouillon

Was de courgette en snijd in grote stukken. Snijd de peterseliestengels fijn.
Snijd de prei in ringetjes en was goed, zeker als hij uit je eigen tuin komt.
Verwarm flink wat olijfolie in een grote braadpan en fruit hierin op laag vuur de prei en peterselie, ongeveer 8 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de courgettestukken toe, roer door elkaar en voeg de groentebouillon toe totdat de stukken net niet onderstaan. Zo krijg je een dikke romige soep. Later bouillon toevoegen kan altijd nog.

Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken, ± 15-20 minuten. Pureer met de staafmixer, proef en breng op smaak als dat nodig is. En als de soep te dik is, voeg je nog wat bouillon toe. Ik hou wel van een dikke soep, met een stuk versgebakken glutenvrij brood.

Het fijne van deze soep is dat je hem zo kan eten, heel puur, maar je kunt de soep heel snel een extra smaak geven door:

* een schep pesto in je kom te scheppen
* handenvol lekkere kruiden toe te voegen en wat Parmiggiano boven je kom te raspen
* wat zachte geitenkaas of feta toe te voegen of een schep crème fraiche
* een eetlepel kerriepoeder mee te bakken met de prei 


You’ll need:
1 big marrow, 1 kg
1 big leek
1 tbsp parsley stalks
olive oil
pepper and salt
1 l vegetable stock

Wash the marrow and chop into big chunks. Cut the parsley stalks fine.
Cut the leek into rings and wash thoroughly, especially when it’s coming out of your own garden. 

Heat some olive oil in a Dutch oven and fry lekks and parsley stalks softly for about 8 minutes. Season with salt and pepper.
Add marrow chunks, stir and pour in the vegetable stock, about 1 cm under the marrow level, so your soup will be thick and creamy. Adding more stock when necessary later.

Bring to the boil and let it cook for about 15 minutes till the marrow is soft.
Puree with a stick blender and taste and add some more seasoning when necessary and more stock if the consistency is too thick.

What I love about this soup is eating it as it is, pure and creamy. You can easily add some extra flavouring by:

* adding a scoop of pesto into your bowl
* adding some hands of freshly cut herbs and grate some Parmiggiano on top
* topping with some feta or soft goat’s cheese or a scop of crème fraiche

* adding a tablespoon of curry powder while frying the leeks


1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

Hey Linda!
Ik heb deze lekkere soep gemaakt met alle groenten uit de tuin, ook de peterselie!

Super lekker zeg! :) Yum Yum! x